10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgricultorii îşi pun subvenţia în braţele băncii

Agricultorii îşi pun subvenţia în braţele băncii

Zeci de fermieri doljeni au luat credite bancare pentru a-şi plăti furnizorii sau pentru a-şi înfiinţa culturile şi garantează chiar cu subvenţia pe care trebuie să o primească prin intermediul APIA. Creditul este singura posibilitate de supravieţuire a agricultorilor în această perioadă.

Firmele din domeniul agricol apelează la o practică mai puţin întâlnită pentru a putea trece de blocajele de plăţi în care se află în această perioadă. Companiile agricole au ajuns în stadiul de a contracta credite bancare pe termen scurt, pentru care pun gaj chiar subvenţia pe suprafaţă pe care ar urma să o primească de la Uniunea Europeană, prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Doar trei bănci au fost acceptate de Ministerul Agriculturii pentru a acorda asemenea credite fermierilor, CEC Bank, BRD şi BCR. Dobânda practicată pentru creditele APIA este de 15% pe an. Se acordă împrumut în limita a 70% din valoarea subvenţiei pe care fermierul trebuie să o primească. De fapt, garanţia pentru respectivul credit vine, pe de o parte, de la Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) – 50% din valoare, iar restul de 50%, din cesiunea de creanţă pentru subvenţia ce trebuie primită de agricultor de la APIA. Împrumutul se acordă până pe 30 iunie 2009, dată la care se estimează că se vor achita toate subvenţiile aferente anului 2008. Astfel că firmele debitoare au avantajul scutirii de anumite taxe şi comisioane pe perioada creditului, conform adresei de web a CEC Bank. Fermierii trebuie să returneze creditul până la sfârşitul lunii iunie şi au posibilitatea să plătească dobânda o singură dată la scadenţa împrumutului. „Numărul beneficiarilor acestui gen de credit este în creştere (…) Împrumutul este destinat pentru acoperirea necesarului de capital de lucru în vederea susţinerii activităţii curente din agricultură“, a spus Traian Traicu, specialistul în comunicare de la BRD Groupe Societe Generale.
Potrivit directorului APIA Dolj, Emil Călugăru, până ieri ceruseră adeverinţă de la instituţie pentru contractarea unui credit cu o asemenea garanţie aproximativ 60 de fermieri doljeni. „Vor veni şi alţii, pentru că suntem abia la început şi nu s-a încheiat perioada pentru asemenea solicitări. Ei pot să vină oricând, până în iunie. Noi le eliberăm o adeverinţă, care atestă suprafaţa pe care o au“, a spus directorul APIA Dolj.

Soluţii pentru blocaje

Mulţi dintre fermierii doljeni trebuie să îşi achite furnizori restanţi de anul trecut, să înfiinţeze culturile de primăvară şi să le întreţină pe cele de toamnă. Societăţile se află în blocaje, iar pentru a nu intra în incapacitate de plată, sunt nevoite să ia credit garantând cu subvenţia, pentru a-şi mai achita din datorii. „Nu pot să aştept să mă bage nu ştiu ce furnizor în faliment. Subvenţiile oricum le vom primi până la urmă, aşa că am apelat la soluţia aceasta pentru a redresa situaţia. Nu sunt lichidităţi pe piaţă, aşa că apelăm la asemenea credite. Dacă ar fi subvenţii considerabile de la stat sau dacă cele existente s-ar achita la timp, nu ar mai fi nevoiţi agricultorii să apeleze la credite cesionându-şi creanţele din subvenţii“, a explicat un agricultor doljean.

Cum se procedează

Modalităţile de accesare a unui împrumut cu cesiunea subvenţiei pe suprafaţă sunt asemănătoare la toate cele trei bănci acreditate. Diferă doar unele criterii de eligibilitate a clientului. Fermierii trebuie să prezinte la dosarul de credit: adeverinţa de la APIA, documentele necesare deschiderii contului curent (în care se va vira subvenţia de la APIA); copie după actul de identitate al solicitantului; cererea de credit; acorduri de la Biroul de Credit, Centrala Riscurilor Bancare şi Centrala Incidenţelor de Plăţi (dacă este cazul); un certificat de atestare fiscală; bilanţul depus la Finanţe pe anul 2007; declaraţia estimată de venit pe ultimul an depusă la organele fiscale. Chiar dacă agricultorul face dovada că are de primit subvenţie pe suprafaţă, dacă nu îndeplineşte condiţiile generale de acordare a unui credit impuse de bancă, ar putea să nu acceseze împrumutul, spun surse dintr-o unitate acreditată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS