17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSindicaliştii de la Oltchim ameninţă cu proteste

Sindicaliştii de la Oltchim ameninţă cu proteste

Sindicatul Liber Oltchim ameninţă că va ieşi în stradă dacă SC Oltchim SA nu va primi ajutor de la stat pentru a prelua una dintre staţiile de la Arpechim Piteşti, deşi acţionarii companiei aprobaseră contractarea unui împrumut de 100 de milioane de euro de la bancă pentru cumpărarea de la Petrom a unei părţi din rafinărie.

 

La sediul Prefecturii Vâlcea a avut loc ieri o întâlnire între reprezentanţii Sindicatului Liber al Oltchim, conducerea societăţii, parlamentari vâlceni şi conducerea prefecturii. În cadrul întâlnirii au fost ascultate toate părerile şi şi-au expus punctul de vedere şi sindicatul, şi conducerea societăţii, şi parlamentarii. „Nemulţumirea sindicatului este că societatea nu funcţionează la capacitate normală şi nu are materia primă care îi trebuie de la Arpechim şi, în aceste condiţii, nu pot fi asigurate salariile oamenilor. S-au discutat, de asemenea, aspecte legate de achiziţionarea instalaţiei de piroliză de la Arpechim, precum şi măsurile necesare pentru evitarea unor conflicte de natură socială, ca urmare a unor eventuale disponibilizări masive de personal. Fiecare dintre parlamentarii prezenţi şi-a expus punctul de vedere şi concluzia a fost necesitatea unui demers comun, indiferent de culoarea politică, în vederea deblocării situaţiei şi a evitării unui conflict social de proporţii“, a declarat Carmen Constantinescu, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Vâlcea. Mihai Diculoi, liderul Sindicatului Liber Oltchim, a susţinut că trebuie preluat Arpechimul de la Piteşti pentru a putea fi asigurate pe viitor salariile celor 3.800 de oameni, altfel se va trece la proteste. În următoarea perioadă, Instituţia Prefectului va redacta un memoriu pe această temă, semnat atât de factorii direct implicaţi, cât şi de parlamentarii vâlceni, care va fi trimis premierului Emil Boc. Prin acest demers se speră deblocarea situaţiei de la Oltchim şi evitarea potenţialelor conflicte sociale. În prezent, combinatul funcţionează la o capacitate de 60% din cauza crizei economice financiare.

 

Credit de 100 de milioane de euro

 

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA)
Oltchim a aprobat în şedinţa din 23 decembrie preluarea petrochimiei de la Arpechim Piteşti. „AGEA a constatat că această problemă este de competenţa Consiliului de Administraţie, valoarea de achiziţie a activelor fiind mai mică de 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele“, se arată într-un comunicat al companiei transmis Bursei de Valori pe 24 decembrie. Pentru a face rost de banii pentru tranzacţie, acţionarii i-au împuternicit pe preşedintele CA, Constantin Roibu, şi pe directorul economic Vasile Mandica să negocieze un credit de 100 de milioane de euro. „La finalizarea procedurilor de negociere, în momentul stabilirii băncii comerciale care va asigura acordarea acestui credit, a clauzelor contractului de împrumut şi a garanţiilor solicitate, conducerea societăţii va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor, în vederea aprobării încheierii contractării creditului şi a garanţiilor aferente. Dacă tranzacţia dintre cele două companii va fi încheiată, Oltchim va prelua terenurile, mijloacele fixe şi obiectele de inventar, personalul aferent, stocurile de materii prime, materiale, piese de schimb, investiţiile în curs şi produsele finite existente în cadrul activului.

 

Director optimist

 

Directorul combinatului, Constantin Roibu, a declarat că Oltchim poate depăşi criza financiară. El a declarat că societatea îşi poate vinde producţia şi a stabilit deja contracte pentru anul 2009. „Contractul cu Petrom e negociat. Petrom aşteaptă ca noi să facem rost de banii pentru preluarea petrochimiei de la Arpechim. De asta am şi aprobat demersurile la bănci pentru obţinerea finanţării. Sperăm ca până la sfârşitul lunii ianuarie să finalizăm această operaţiune“, a declarat acesta, potrivit themoneychannel.ro. Roibu a precizat că valoarea contractului pentru achiziţia Arpechim nu va fi foarte mare. Pachetul de finanţare pe care Oltchim îl solicită include capitalul de lucru necesar şi banii ce vor fi folosiţi pentru reparaţiile urgente ale instalaţiilor. „Finanţarea de care avem nevoie pentru această operaţiune este în jur de 100 de milioane de euro. Dar cifra de afaceri per total societate creşte de la 500 de milioane de euro la 750 de milioane de euro, un lucru care e îmbucurător.
Oltchim a reuşit să scadă gradul de îndatorare de la 500 de milioane de euro la 400 de milioane de euro la sfârşitul anului 2008“, a mai spus Roibu. Directorul
Oltchim a declarat că societatea nu a cerut până acum ajutor financiar din partea statului. „Totuşi, combinatul ar avea nevoie de o implicare mai puternică din partea acţionarului majoritar“, a completat Roibu, potrivit themoneychannel.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU