12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele mari nu renunţă la prime

Firmele mari nu renunţă la prime

Mii de craioveni încasează prime de Sărbători de la societăţile la care lucrează. Companiile private mari sau mijlocii le acordă angajaţilor prime de la câteva zeci de lei până la 1.100 de lei brut. Cele mai umflate bonusuri le acordă CEZ şi Ford.

 

Unele dintre cele mai mari firme din Craiova nu renunţă anul acesta la premierea angajaţilor de Sărbătorile de iarnă. Valoarea primelor oferite variază în funcţie de bugetele alocate pentru premierea angajaţilor sau de prevederile contractelor colective de muncă. Dacă pentru unele companii acordarea primelor de Sărbători este simbolică, „pentru ca omul să simtă o bucurie de Crăciun“, pentru alte firme mari, valoarea brută a primei este aproape egală cu salariul mediu net pe economie.

 

Prime grase la CEZ

 

Salariaţii de la CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare vor primi bonificaţii consistente de Sărbători, cele mai mari dintre cele oferite de toate firmele intervievate de GdS. Liderul sindical al CEZ Distribuţie, Aurelian Vancea, spune că toţi cei 1.900 de angajaţi ai companiei au primit deja în conturi (pe carduri) bonificaţiile de Sărbători. „Prima de porc este anul acesta de 1.100 de lei brut pentru fiecare salariat. Net înseamnă în jur de 750 de lei sau cam aşa ceva. În plus, fiecare angajat care are copii mai primeşte 150 de lei pentru fiecare copil în vârstă de până la 16 ani“, a spus liderul sindical de la CEZ Distribuţie. Pentru toţi angajaţii din cele şapte judeţe în care activează CEZ, primele totalizează 1,4 milioane de lei. Şi angajaţii de la CEZ Vânzare beneficiază de aceleaşi bonusuri.

 

Ford Craiova – bonusuri consistente

 

Deşi pe plan internaţional Ford are serioase probleme de finanţare, iar industria auto nu dă semne că ar accelera, cei 3.900 de angajaţi ai uzinei de la Craiova îşi primesc drepturile băneşti stabilite prin contractul colectiv de muncă (CCM), adică de 30% din salariul mediu net pe fabrică. „Anul acesta vom primi primele de Crăciun la nivelul stabilit prin CCM, în valoare de 418 lei de fiecare angajat“, a spus liderul sindical de la Ford, Ovidiu Cioroianu. Valoarea totală a fondului de premiere al Ford ajunge la peste 1,6 milioane de lei.

Electroputere Craiova – o companie care acum se află în proprietate privată, chiar dacă există posibilitatea să disponibilizeze personal la începutul lui 2009, tot nu renunţă la primele de Crăciun. Liderii sindicali invocă actele semnate între patronat şi sindicate. „Se respectă CCM. Valoarea primei care se plăteşte este de 253 de lei de persoană“, a afirmat Aurel Bojenoiu, lider sindical la Electroputere. Combinatul
Doljchim nu are un sistem de prime anuale, ci le acordă din două în două luni, în funcţie de performanţe, dar nu mai au prime de Crăciun. Oricum, ultimele prime acordate la Doljchim au fost consistente. „Noi avem alt sistem de premiere. Marja ultimelor prime a fost de la 400 de lei la 1.200 de lei, în funcţie de performanţe, dar nu sunt prime anuale“, a precizat managerul general al Doljchim Craiova, Dumitru Ungureanu. La combinat mai lucrează 1.130 de persoane.

Cargill Oil oferă prime de valoare mai mică în produse. „Anul acesta, cadourile de Sărbători pentru angajaţii noştri sunt mai mult simbolice. Vor fi cadouri pentru copiii angajaţilor şi altele, în produse, pentru angajaţi. Probabil vom da tot ulei şi alte produse, ca şi în alţi ani. Nu am tăiat nimic anul acesta“, a spus directoarea executivă de la Cargill Oil, Angela Dinu.

Şi la firmele mai mici se păstrează sistemul de acordare a primelor de Sărbători. „Acordăm prime în aceiaşi termeni ca şi anul trecut, dar în funcţie de competenţe. Sumele sunt între 250 şi 300 de lei de fiecare. În iarna aceasta am reuşit şi să păstrăm numărul de salariaţi la 420, deşi suntem în extrasezon al vânzărilor de îngheţată“, a spus Adrian Asan, manager general al Top Gel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU