15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCE Craiova vrea o nouă termocentrală

CE Craiova vrea o nouă termocentrală

Investiţia s-ar ridica la peste 650 de milioane de euro, iar puterea instalată a acesteia ar fi de 500 MWh la Işalniţa şi de 150 MWh la Şimnicu de Jos.

 

Complexul Energetic (CE) Craiova are în proiect mărirea capacităţilor de producţie cu o putere instalată de 650 MWh, investiţia ridicându-se la peste 650 de milioane de euro, potrivit directorului general al societăţii, Corneliu Diţescu.

„Există de câţiva ani un studiu de fezabilitate şi un proiect pentru realizarea unei noi capacităţi de producţie brownfield la sucursala Işalniţa, cu o putere instalată de 500 MWh. Sucursala are în prezent o putere instalată de 630 MWh. Conform proiectului, investiţia ar costa 650 de milioane de euro“, a precizat acesta.

Mai puţin avansat este alt proiect, cel pentru mărirea capacităţilor de producţie la sucursala Craiova II Şimnicu de Jos, unde a fost făcut un studiu de fezabilitate pentru mărirea capacităţii de producţie cu 150 MWh. Se vizează, în special, consolidarea producţiei de energie termică pentru Craiova, hidrocentrala putând funcţiona pe gaz sau cărbune. Conducerea complexului susţine că există şi varianta asocierii, investitorii privaţi venind cu banii, iar CE Craiova – cu capacităţile de lucru şi infrastructura, dar că în prezent există o problemă, şi anume împotrivirea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionarul majoritar.

„Ni s-a spus că investiţiile nu pot fi demarate, întrucât ar obstrucţiona procesul de privatizare a complexului. Eu spun că ieşeam mult mai ieftin cu aceste investiţii, care ar fi respectat normele de mediu. Capacităţile actuale ar putea fi folosite doar în vârfurile de sarcină. Modernizarea actualelor capacităţi nu face decât să ne mănânce din banii de investiţii. În plus, prin cheltuirea banilor nici nu ne mărim capacităţile de producţie“, a mai spus Corneliu Diţescu.

În prezent, CE Craiova are o putere instalată de 930 MWh, fiind unul dintre cei mai mari producători de energie din România. Construirea noilor capacităţi de producţie ar însemna practic o putere mai mare decât are în prezent termocentrala de la Işalniţa şi mărirea cu peste jumătate a capacităţii complexului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII