11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriApartament, casă sau teren?

Apartament, casă sau teren?

Indiferent de venitul lunar, de preţurile din piaţă şi de normele de creditare, nevoia unei locuinţe trebuie satisfăcută. În condiţiile economice actuale, cea mai la îndemână soluţie este cumpărarea unui teren sau a unei locuinţe noi.

 

Faptul că achiziţionarea unei locuinţe depinde, în primul rând, de suma pe care o persoană îşi permite să o cheltuiască în acest scop este binecunoscut. Dacă până acum câteva luni, pentru cele mai multe persoane, banii necesari pentru achiziţionarea unei locuinţe se obţineau printr-un credit imobiliar-ipotecar, între timp lucrurile s-au schimbat. Odată cu aplicarea noilor norme, robinetul creditelor s-a închis, ca şi accesul populaţiei la cumpărarea de locuinţe.

 

Terenul, mai uşor de cumpărat

 

Potenţialii cumpărători de imobile trebuie să se descurce cu bani mai puţini. Varianta identificată de agenţii imobiliari ca fiind cea mai la îndemână este cumpărarea unui teren. „În condiţiile economice actuale, între apartament de bloc, casă şi teren, persoanele care au nevoie de o locuinţă ar trebui să opteze pentru un teren, pentru că e mult mai uşor de cumpărat“, a declarat Bogdan Buzatu, managerul agenţiei General Imobiliare.

Acesta a explicat că, în afară de faptul că iniţial implică un efort financiar scăzut, terenul îi permite proprietarului să-şi ridice locuinţa în ritmul dorit. Investiţiile ulterioare sunt dimensionate în funcţie de posibilităţi. „Cumpărarea unui apartament sau a unei case implică accesarea unui credit, astfel că preţul final de achiziţie este mai mare. Dacă-şi cumpără un teren, îşi pot ridica mai întâi o casă mai mică, pe care s-o extindă în timp, în funcţie de bani“, a adăugat Buzatu.

 

Locuinţele noi, altă variantă

 

Pentru cei care dintr-un motiv sau altul aleg să-şi cumpere o locuinţă finisată, cea mai potrivită variantă este locuinţa nouă. „Ar trebui să se orienteze către apartamente în blocuri noi sau case în ansambluri rezidenţiale deoarece au preţuri mai bune. Dezvoltatorilor de proiecte imobiliare nu le convine să-şi ţină banii blocaţi ani de zile, astfel că se adaptează la condiţiile de piaţă“, a precizat Cosmin Truică, directorul agenţiei CDC Imobiliare.

În ceea ce priveşte locuinţele vechi, proprietarii acestora vând numai în momentul în care vor să se mute dintr-o locuinţă mai mică în una mai mare. Astfel, nu sunt dispuşi să lase din preţ.

 

Avantajele şi dezavantajele apartamentelor şi caselor

 

În afara preţului actual, potenţialii cumpărători ar trebui să pună în balanţă şi alte elemnete – avantajele şi dezavantajele fiecărui tip de locuinţă, stilul de viaţă pe care şi-l doresc, precum şi perspectiva construcţiei ca investiţie. Luând în considerare avantajele şi dezavantajele, proprietarii de apartamente de bloc au cheltuieli mici la întreţinere şi la impozit, şi nu duc grija plăţii anumitor utilităţi (care rămân în seama administratorului).

În plus, pe termen lung, reprezintă o investiţie bună din punct de vedere al închirierilor. Duc însă lipsă de intimitate, de loc de parcare şi spaţii de joacă pentru copii şi au o serie de surprize neplăcute din partea rău-platnicilor, care pot determina măsuri restrictive din partea furnizorilor de utilităţi.

Casa, pe de altă parte, oferă linişte, confort, spaţiu suficient pentru grădină, loc de joacă sau chiar piscină. Impune însă cheltuieli mari cu impozitul şi necesită cheltuieli suplimentare cu întreţinerea construcţiei. Din punct de vedere al investiţiei, casele nu se devalorizează la fel de mult ca apartamentele. Situaţia este cu atât mai bună dacă respectivul imobil este situat într-o zonă centrală, unde, indiferent de evoluţia preţurilor din piaţă, nu-şi pierde din valoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII