12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriChiria nu mai acoperă rata la bancă

Chiria nu mai acoperă rata la bancă

Odată cu noile norme de creditare impuse de băncile comerciale şi din cauza situaţiei actuale din piaţa imobiliară, chiria unei locuinţe nu mai acoperă rata la bancă.

În anii trecuţi, specialiştii din domeniul imobiliar îi sfătuiau pe craioveni să renunţe la chirie şi să-şi cumpere propria locuinţă, deoarece la momentul respectiv chiria era aproximativ egală cu rata unui credit. Avantajul cumpărării era evident – locuinţa rămânea proprietatea cumpărătorului, care ulterior o putea vinde oricând, la o valoare mai mare.
Între timp, lucrurile s-au schimbat. „Banii din chirie nu mai pot să acopere decât jumătate sau trei sferturi din rata de credit“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare. Aceasta, în condiţiile în care chiriile la locuinţe au fost singurele care au înregistrat un trend crescător. Potrivit estimărilor reprezentanţilor agenţiilor imobiliare, chiria se va menţine în aceeaşi direcţie. „Atâta timp cât sunt probleme la cumpărare-vânzare, chiria creşte“, a precizat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas.

Situaţie schimbată din cauza condiţiilor de creditare

Specialiştii în imobiliare pun situaţia actuală din piaţă pe seama noilor condiţii de creditare, care sunt mult mai stricte şi mai prohibite. „Situaţia e puţin schimbată din cauza condiţiilor drastice impuse de bănci la creditare. Nivelul gradului de îndatorare admis a scăzut, iar dobânzile au crescut“, a precizat Teodor Popescu. Astfel, chiar dacă locuinţele s-au ieftinit, nu-şi mai permit să le cumpere decât cei cu venituri foarte mari, care pot să dea un avans mare.
„Acum, oamenii trebuie să aibă o sumă iniţială mai mare de investit“, a explicat Nicu Răduţ. Drept urmare, oamenii nu se mai înghesuie la credite şi nici la cumpărarea unei locuinţe. „Nu cumpără decât cei ce sunt forţaţi. Schimbarea asta a debusolat puţin piaţa, iar oamenii sunt în aşteptare“, a adăugat Teodor Popescu.

150 de euro, cea mai mică chirie

Persoanele cu un venit suficient de mare, care îşi permit să dea un avans foarte mare şi să ia un credit mai mic, sunt şi cele care reuşesc să-şi amortizeze ratele din chirie. „Depinde de valoarea creditului. În prezent, cea mai mică chirie este de 150 de euro. Astfel, în funcţie de valoarea creditului, poate fi mai avantajos să cumperi o locuinţă decât să plăteşti chirie“, a explicat Bibina Dică, directoarea agenţiei Biros Imob. Asta, dacă împrumutul făcut este mai mic, la fel şi rata, care poate fi acoperită cu banii pentru chirie.

Cumpăraţi case doar dacă deţineţi suma necesară de bani

Date fiind coordonatele economice actuale, este recomandat să cumpărăm case doar dacă deţinem suma necesară sau cea mai mare parte din ea. Dacă împrumutul este singura opţiune, calculaţi cât se poate de realist valoarea ratei lunare pe care vă permiteţi să o plătiţi. În plus, nu omiteţi costurile legate de tranzacţia imobiliară. Dintre acestea fac parte TVA-ul de 19% (aplicat în cazul caselor şi apartamentelor achiziţionate de la dezvoltatori sau de la oricare alte companii), impozitele la stat, onorariul notarului, procentul plătit agenţiei imobiliare şi asigurarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII