5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎncă un ajutor de stat suspect

Încă un ajutor de stat suspect

Statul român vrea să acorde încă un ajutor de stat, de 57 de milioane de euro, pentru Ford România, pentru formarea personalului. Comisia Europeană are suspiciuni că ajutorul de stat nu ar respecta legile concurenţei.

După ce Comisia Europeană a aprobat deja acordarea unui ajutor de stat de 143 de milioane de euro pentru Ford România, destinat investiţiilor, statul român intenţionează să mai acorde 57 de milioane de euro sub forma unui ajutor de stat pentru perfecţionarea personalului fabricii.

Comisia Europeană (CE) a deschis o investigaţie de amploare privind acordarea de către statul român a acestui al doilea ajutor de stat uzinei Ford de la Craiova. CE are îndoieli că ajutorul asigură un avantaj suplimentar faţă de programul normal derulat de companie. Într-un comunicat dat publicităţii ieri de către CE se arată următoarele: „Comisia are îndoieli cu privire la faptul că ajutorul ar determina asigurarea unei formări suplimentare faţă de cea pe care Ford ar organiza-o, probabil, în absenţa ajutorului. Deschiderea unei anchete oferă părţilor interesate posibilitatea de a prezenta observaţii privind măsurile în cauză. Aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii“.

Comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes, a arătat că CE „trebuie să se asigure că fondurile publice determină într-adevăr o formare suplimentară şi nu acoperă doar costurile operaţionale ale întreprinderilor mari“. Cu alte cuvinte, Comisia vrea să verifice dacă există un program de formare profesională ce va fi efectuat pe banii Ford România, iar ajutorul de la statul român ar determina o specializare în plus a angajaţilor fabricii din Craiova. În comunicat, CE mai spune că ajutorul de stat ar fi incompatibil cu normele europene în domeniu şi ar constitui „un avantaj nedrept acordat beneficiarului, faţă de concurenţii lui“.

 

Anexa ajutoarelor de stat – ţinută la secret

 

Ford susţine că, în acest caz, Comisia Europeană urmează procedura firească privind ajutoarele regionale: „Aceasta este o procedură normală pe care Uniunea Europeană o utilizează în toate situaţiile ce implică solicitări semnificative de ajutor de stat pentru pregătire profesională“. Autorităţile române spun că un astfel de ajutor de stat pentru formarea personalului este prevăzut în contractul de vânzare-cumpărare a uzinei din Craiova, la Anexa 4. Numai că Anexa 4 „Ajutoare de stat“ este ţinută la secret, astfel că numai AVAS şi Ford cunosc toate ajutoarele de stat pe care le conţine contractul.

 

Formare profesională cu banii statului?

 

Liderul sindical de la Ford România, Ovidiu Cioroianu, precizează că în actualul Contract colectiv de muncă, negociat cu noua conducere, este prevăzută formarea profesională, după acordarea respectivului ajutor de stat, aflat acum în vizorul CE. „Formarea profesională era prevăzută în contractul colectiv de muncă, după aprobarea ajutorului de stat de către Comisia Europeană. În prezent, noi avem programe de formare profesională, pentru că sunt obligatorii, câte unul cel puţin, la doi ani, de fiecare angajat. În iunie 2008 am negociat cu Ford România SA un nou contract colectiv de muncă valabil până în mai 2011“, a spus Cioroianu.

Comisia Europeană a stabilit în primăvara acestui an că statul român a acordat companiei un ajutor de stat ilegal în sumă de 27 de milioane de euro, bani pe care Ford România i-a achitat în urmă cu o lună şi jumătate în conturile AVAS. De data aceasta, AVAS susţine că cele 57 de milioane de euro pe care i-ar primi Ford pentru specializarea personalului fac parte tot din categoria ajutoarelor regionale care pot fi acordate Ford şi că notificarea CE şi investigaţia demarată de aceasta reprezintă „procedura legală în astfel de cazuri“.

200 de milioane de euro, cadou total pentru Ford

Ajutorul de 57 de milioane de euro este egal cu suma iniţială plătită de Ford pentru pachetul majoritar de acţiuni de la Automobile Craiova. În cazul în care CE acceptă acordarea acestui ajutor de stat de 57 de milioane de euro, Ford România ar primi în total de la statul român ajutoare regionale de 200 de milioane de euro, în timp ce americanii trebuie să plătească pe fabrică doar 84 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII