17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRentă viageră şi pentru persoanele sub 62 de ani

Rentă viageră şi pentru persoanele sub 62 de ani

Începând din acest an, pensionarii pe caz de boală, gradele I şi II, care vând sau arendează terenurile agricole, pot beneficia de rentă viageră, chiar dacă nu au împlinit 62 de ani.

Potrivit legislaţiei în vigoare (Legea nr. 77/2008), aceste persoane trebuie însă să îşi dovedească incapacitatea de a munci, cu decizie de la comisia de expertiză medicală, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier. „Odată cu revenirea capacităţii de muncă, beneficiarii de rentă care nu au împlinit 62 de ani nu mai beneficiază de aceasta“, a precizat Remulus Chiţu, şeful Biroului Judeţean de Rentă Viageră Dolj.

Deciziile în care se consemnează „nerevizuibil“, ce aparţin persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, nu mai trebuie prezentate an de an la vizarea carnetului de rentier.

„Până în acest moment, nici un doljean cu grad de invaliditate nu a depus dosarul pentru a beneficia de rentă viageră“, a declarat Marinela Ungureanu, expert în cadrul Biroului Judeţean de Rentă Viageră Dolj.

 

100 de euro anual pe hectar, în cazul vânzării

 

Conform reglementărilor în vigoare, beneficiarii rentei viagere agricole sunt persoanele de peste 62 de ani care deţin în proprietate până la zece hectare de teren cu destinaţie agricolă, situat în extravilan, şi care vând sau arendează terenul, cu contract de vânzare-cumpărare sau de arendare, înregistrat la primării.

Pentru a fi eligibili, după înstrăinarea sau arendarea pământului, aceştia trebuie să păstreze pentru folosinţa proprie o suprafaţă mai mică de 0,5 hectare. În cazul vânzării, renta este de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar, în timpul vieţii proprietarului, iar în cazul arendării, de 50 de euro pentru fiecare hectar, pe perioada pe care a fost arendat.

 

Solicitanţi puţini pe perioada verii

 

Dacă, în primele patru, cinci luni ale anului, tendinţa a fost de creştere a numărului solicitanţilor de rentă faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007, pe timpul verii, rentierii au lăsat-o mai moale. Astfel, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă o scădere cu aproximativ 19% a numărului de dosare depuse. „De la începutul anului şi până în prezent au fost depuse aproximativ 530 de dosare. Din experienţa anilor trecuţi, ştim că pe perioada de vară numărul dosarelor depuse scade“, a precizat Marinela Ungureanu. Aceasta a explicat că motivul este că în această perioadă oamenii sunt prinşi cu muncile agricole. Cel mai probabil, odată cu venirea toamnei situaţia se va schimba.

 

Alţi 15 rentieri şi-au pierdut banii

 

Pentru că nu şi-au vizat carnetele, unii rentieri doljeni au pierdut banii aferenţi anului trecut. „15 persoane care nu şi-au vizat carnetele şi-au pierdut banii. Toţi erau rentieri noi“, a spus Remulus Chiţu. În 2007, din pricina neavizării carnetelor, 13 rentieri şi-au pierdut banii.

 

Modificările trebuie anunţate

 

Atunci când apar modificări de adresă sau de suprafaţă deţinută (eventuale moşteniri sau intrări în posesie), beneficiarii de rentă viageră trebuie să le anunţe la Biroul de Rentă Viageră în termen de 30 de zile.

Tot mai mulţi doljeni vor rentă viageră

Numărul dosarelor depuse de doljeni pentru a beneficia de rentă viageră depăşeşte în prezent 2.470. Dintre acestea, 13 dosare au fost depuse în 2005, 900 de dosare în 2006 şi 1.060 de dosare în 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS