10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Tinerii fug de muncă

Designer vestimentar, coafeză, tehnician de animale de companie, sudor, frezor, lăcătuş mecanic, constructor sunt meserii la mare căutare pe piaţa muncii din Oltenia. Cu toate acestea, tinerii doljeni fug de ele şi preferă să se orienteze spre domenii care nu le aduc după terminarea liceului decât un ajutor de şomaj de la stat.

 

În timp ce angajatorii bat la uşile şcolilor de arte şi meserii sau la cele ale şcolilor postliceale şi solicită înfiinţarea de clase în domenii unde nu există specialişti, şcolile trebuie să convingă elevii să se înscrie la aceste specializări. De cele mai multe ori însă, clasele de constructori, sudori, lăcătuşi, designeri vestimentari sau coafeze rămân necompletate, tinerii alegând alte meserii, cum ar fi cele din domeniul economic, prestări servicii sau auto. Foarte rar, aceste specializări le aduc un loc de muncă după terminarea liceului pentru că piaţa autohtonă abundă de „specialişti“ în domeniile respective. „Sunt căutate calificările din domeniul economic, comerţ, turism, servicii, administraţie de la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii «Constantin Brâncuşi», Grupul Şcolar «Matei Basarab» sau Colegiul Naţional Economic «Gheorghe Chiţu», cele pe profil auto, mecanici, tinichigii, vopsitori, şoferi. Clasele de construcţii nu se ocupă, deşi toate firmele de construcţii caută specialişti şi le oferă salarii foarte bune. Nici specializări cum ar fi frezori, lăcătuşi mecanici sau sudori nu sunt preferate de tineri, cu toate că şcolile de arte şi meserii care au astfel de clase au contracte cu agenţi comerciali şi îşi pot găsi imediat de lucru. De exemplu, Popeci le oferă şi burse, şi salarii pe perioada practicii, dar toate aceste lucruri nu îi conving“, a explicat Mariana Niculescu, inspector de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

 

Şoferi, ghizi şi agenţi de turism

 

Chiar dacă aceste clase nu se desfiinţează, ele au foarte puţini elevi, mulţi dintre ei plecând în străinătate după absolvire. Tinerii se visează şoferi, agenţi comerciali sau ghizi şi de cele mai multe ori nici ei şi nici părinţii lor nu înţeleg cât de utile şi căutate sunt alte specializări. „Toţi vor să fie şoferi. Li se pare că în acest fel câştigă un ban uşor, că este o meserie căutată. Cei care aleg turismul se visează imediat ghizi sau în faţa unui calculator la o agenţie de turism. Nu înţeleg că în aceste domenii concurenţa este foarte mare şi numai cei foarte pregătiţi reuşesc“, a spus Mariana Niculescu.

Tehnician de animale de companie, o profesie evitată

 

Altă meserie ignorată de absolvenţii de gimnaziu este şi cea de tehnician de animale de companie, care este la Grupul Şcolar „Malu Mare“, cu toate că în cabinetele veterinare din Craiova şi din alte oraşe este nevoie de aceşti specialişti. „Majoritatea acestor elevi vin din mediul rural. Ei au copilărit printre raţe, gâşte şi vaci şi nu li se pare nimic interesant în această meserie, care este la modă. Nu înţeleg că pot profesa la oraş, că pot fi bine plătiţi şi nu trebuie să stea la ţară şi să facă injecţii la porci şi vaci“, a menţionat Mariana Niculescu. Tinerele nu vor să fie nici coafeze sau designeri vestimentari, clasele respective completându-se foarte greu, deşi aceste meserii sunt foarte căutate. Unul din motive este şi munca, şi talentul de care trebuie să dea dovadă.

 

Noi specializări în şcolile doljene

 

Reprezentanţii SAM-urilor din judeţ, agenţii comerciali sau inspectorii şcolari de specialitate duc în fiecare an muncă de lămurire cu tinerii şi cu părinţii acestora. „Prima condiţie este să convingem părinţii şi după aceea elevii. Încercăm să le explicăm, le arătăm statistici, evoluţia pieţei muncii, meseriile care se caută, dar este foarte greu. Ar trebui să investim mai mult în consilierea şi orientarea profesională pentru că elevii din mediul rural au nevoie“, a spus Mariana Niculescu. Începând din acest an, tinerii care nu au fost repartizaţi încă la un liceu sau SAM au la dispoziţie noi specializări, tehnician aparate electromecanice, tehnician echipamente medicale, tehnician controlul produselor agroalimentare la GS „Constantin Brâncuşi“ sau electrician în construcţii şi maistru mecanic maşini şi utilaje la CT „Ion Mincu“. Pentru învăţământul postliceal la Centrul Şcolar „Beethoven“ se vor putea pregăti cei care doresc să fie pedagogi recuperatori, la GS „Charles Laugier“ s-a înfiinţat specializarea de asistent medical radiologie, iar la GS Electroputere cea de administrator reţele locale şi de comunicare.

 

Asistent manager, un job legiferat

 

În şcolile doljene vor apărea în curând şi specializări, cum ar fi asistent manager, tehnician iluminare filmare, asistent producător film – tv, operator sunet, asistent regizor artistic şi agent expediţie şi logistică, calificări care au fost legiferate de guvern în urmă cu o săptămână. Vor fi desfiinţate din SAM-uri şi eliminate din nomenclator o serie de calificări profesionale, care nu se mai justifică din punct de vedere al tehnologiei actuale, cum ar fi tehnician centrale nuclearo-electrice, topograf de mină, tehnician lucrări geologice şi geofizice, maistru la fabricarea şi prelucrarea fibrelor, firelor chimice şi artificiale, maistru electromecanic automatizări, măsurări electrice şi control termotehnic, maistru mecanic întreţinere centrale nuclearo-electrice, maistru construcţii hidroenergetice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII