6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScade preţul terenurilor

Scade preţul terenurilor

Ca răspuns la micşorarea preţului locuinţelor, dar şi la politica restrictivă a băncilor privind acordarea creditelor, costul terenurilor din zona Craiovei înregistrează o uşoară scădere.

Dacă anul trecut, odată cu integrarea României în UE, preţurile imobilelor a fost în continuă creştere, 2008 a venit cu o surpriză plăcută. Începând cu primăvara acestui an, treptat, costul apartamentelor a cunoscut scăderi semnificative. Dacă în luna mai, reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Craiova vorbeau de scăderi de preţ de până-n 5%, exact cât marja pe care o puneau vânzătorii la preţ pentru negociere, în prezent, analiştii spun că, deşi se face publicitate la costurile vechi, apartamentele vechi sunt deja cu 10-15% mai ieftine. „Vând doar cei care lasă sub acest procent“, a precizat recent Carmen Rădulescu, directoarea agenţiei imobiliare Carmen.

„Băncile au impus condiţii restrictive“

Această tendinţă nu s-a lăsat prea mult aşeptată nici pe segmentul terenuri. Drept urmare, în ultimele luni, tranzacţiile pe acest segment imobiliar au fost încheiate la preţuri considerabil mai mici decât anul trecut, spre încântarea cumpărătorilor şi disperarea proprietarilor. „Preţul terenurilor a scăzut şi el. Din iunie şi până acum au înregistrat scăderi, în medie, de 15-20%. Băncile au impus condiţii restrictive, astfel că sunt bani mai puţini în piaţă şi, chiar dacă oferta este mare, nu prea mai sunt cumpărători de terenuri“, a declarat Bibina Dică, directoarea agenţiei imobiliare Biros Imob.

Scăderi şi de 20-25%

Totuşi, nu toate terenurile din zona Craiovei au înregistrat scăderi egale de preţ. Există suprafeţe ale căror costuri s-au diminuat cu câteva procente şi terenuri care s-au ieftinit cu peste 20%. „La parcelele foarte mari, de 5.000-7.000 de metri pătraţi, care impun investiţii de câteva sute de mii de euro, preţul a scăzut şi scade foarte puţin. Pe sectorul mediu, unde investitorii cumpără teren doar pentru o căsuţă şi o curte, s-au înregistrat scăderi şi de 20-25% şi se vor mai înregistra şi în următoarea perioadă“, a afirmat Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare. Asta, deoarece suprafeţele foarte mari de teren sunt în zone în care preţul pe metrul pătrat nu este foarte mare.

Terenurile se vând, de fapt, la un preţ normal

Specialiştii din domeniul imobiliar din Craiova susţin că, până acum, proprietarii au încercat să obţină marje de profit exagerate, supraevaluând terenurile şi speculând orice oportunitate (cererea, piaţa, momentul). Aceştia consideră că este impropriu să vorbim de o scădere a preţurilor care reintră, de fapt, în normal şi se apropie de preţul real. „Părerea mea e că preţurile nu scad, ci revin la un nivel normal“, a mai spus Valeriu Onescu. Drept urmare, era supraevaluării şi a speculaţiilor imobiliare pare la final.

Centrul Craiovei „ţine“ la preţ

Cu toate acestea, în centrul oraşului, terenul îşi menţine un nivel ridicat, suprafeţele disponibile pentru construcţie în zonele respective fiind foarte mici, iar luxul de a sta într-o zonă centrală costă bani grei. „În centrul oraşului, preţul terenului e încă mare. În plus, acolo unde sunt proiecte imobiliare în desfăşurare preţurile au crescut“, a precizat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII