16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGazul din Oltenia arde la buzunar

Gazul din Oltenia arde la buzunar

Pe lângă scumpirea anunţată la 1 iulie, gazele naturale sunt mai „piperate“ dacă au putere calorifică mai bună, adică dacă ard mai bine. Astfel că factura de gaze pe luna trecută a fost mai scumpă în Slatina şi în Craiova decât în Bucureşti sau Piteşti, la acelaşi consum.

 

În această perioadă, consumatorii casnici au intrat în posesia facturilor la gazele naturale, emise pentru luna trecută. În iulie a intrat în vigoare noua facturare a furnizorului de gaze din sudul ţării, Distrigaz Sud, care presupune exprimarea consumului în kWh şi plata în unităţi de energie, nu în metri cubi de gaz consumat, cum era până acum. Totodată, de la 1 iulie a crescut şi preţul efectiv al gazelor cu 12,5%, dar abia acum se simte la buzunar. Dacă până la data respectivă un metru cub de gaz costa 0,98955 lei (fără TVA), după 1 iulie, o unitate de energie (E) costă 0,10470 lei, dar este exprimată în kWh.

 

Facturi cu două preţuri

 

Noile facturi Distrigaz Sud au creat confuzie în rândul deţinătorilor de centrale termice de apartament. Acei consumatori la care facturarea gazelor s-a făcut şi pe câteva zile din iunie, şi pe o perioadă din luna iulie găsesc pe facturi două tipuri de exprimare a cantităţii de gaz consumate şi două preţuri, unul valabil pe când gazul se măsura în metri cubi şi altul mai mare, exprimat în lei/kWh. „Dacă respectivul consumator a prins şi o perioadă dinainte de 1 iulie, atunci are pe factură două tarife, unul vechi şi altul şi scumpit, şi exprimat în unităţi de energie. Au fost mai multe neînţelegeri legate de acest aspect, pentru că oamenii vedeau două preţuri pe aceeaşi factură“, a precizat un reprezentant autorizat al Distrigaz Sud.

 

Puterea calorifică, o noţiune abstractă

 

Consumatorul casnic nu-şi poate calcula singur costul gazului consumat într-o lună, pentru că acum nu mai merge la contoarul de gaz să vadă câţi metri cubi a consumat, ci trebuie să ştie câte unităţi de energie a folosit în locuinţă. Acest calcul depinde de un indicator numit „Putere calorifică superioară“ – ce cantitate de căldură s-a produs prin arderea gazului. Puterea calorifică superioară nu poate fi măsurată de clienţi, iar Distrigaz susţine că nici măcar compania nu face acest lucru: „Măsurătorile le face Transgaz, în fiecare zonă, iar puterea calorifică pe fiecare localitate este afişată pe site-ul Distrigaz Sud. Am avut solicitări din ţară să se monteze contoare pe blocuri pentru a stabili puterea calorifică specifică, dar acest lucru nu este posibil. Nicăieri în Europa nu este aşa ceva“, au susţinut reprezentanţii furnizorului de gaze.

Formula după care se calculează consumul de gaze şi preţul acestora este afişată pe spatele fiecărei facturi. Energia produsă (E) este egală cu volumul de gaze (metri cubi) înmulţit cu puterea calorifică superioară. Apoi această energie rezultată (exprimată în kWh) este înmulţită cu tariful stabilit de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) – 0,10470 lei pe unitatea de energie. Rezultatul reprezintă suma pe care trebuie să o plătim pentru gazele consumate într-o lună. Clientul Distrigaz nu are control asupra facturii şi nu poate să verifice dacă a consumat sau nu la preţul respectiv, pentru că nu poate să cuantifice puterea calorifică a gazului.

 

Slatina – cel mai scump gaz

 

Din toată regiunea de sud a ţării arondată Distrigaz Sud, Slatina are cea mai mare putere calorifică superioară, potrivit datelor afişate pe site-ul companiei. La ultima actualizare (18 august), gazul furnizat în Slatina avea o putere calorifică de 11,291 kWh/mc. Şi gazul livrat în Craiova este scump, cu o putere de 10,703 kWh/mc. Ambele municipii din Oltenia consumă gaze mai scumpe decât în Bucureşti (unde puterea gazului este de 10,548) şi decât în toate cele 11 judeţe arondate Distrigaz. Alte puteri calorifice din marile oraşe, calculate la aceeaşi dată – 18 august: Piteşti – 10,555, Braşov – 10,422, iar la Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea, puterea era de 10,623, respectiv 10,624. De asemenea, pe perioada verii, gazele au putere calorifică mai mare decât pe iarna, deci aceeaşi cantitate de gaz consumată vara este mai scumpă decât iarna. Specialiştii spun că în anotimpul călduros gazul este mai bun şi arde mai bine datorită consumului mai mic. Adevărata scumpire a gazelor va umfla cu mult facturile abia la iarnă, când consumul este mare. Dacă pentru încălzirea unui apartament cu trei camere o familie a plătit iarna trecută 230-300 de lei, la aceeaşi cantitate de gaz consumată iarna viitoare va achita 260-340 de lei, dar preţul final va varia şi în funcţie de puterea calorifică din perioada respectivă.

Scumpiri şi la factura de energie electrică

Şi facturile CEZ au crescut de luna aceasta, deşi majorările de tarife au avut loc în iulie. Dacă până la acea dată consumatorii plăteau 0,29930 lei/kWh, fără TVA, acum dau 0,31250 lei/kWh. Clientul plăteşte în plus până la trei-patru lei pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII