24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiaţa locală de jocuri video va creşte

Piaţa locală de jocuri video va creşte

Pe plan local, valoarea pieţei de jocuri pentru PC şi console nu a depăşit anul trecut zece milioane de euro, a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International, dar a apreciat că piaţa este în curs de dezvoltare şi cunoaşte un anumit ritm de creştere.

„Piaţa locală a jocurilor se află, deocamdată, în dezvoltare, dar cunoaşte un trend ascendent, pe măsură ce românii devin din ce în ce mai interesaţi de produsele dedicate activităţilor de fun&leisure în general. Este dificil de estimat un volum exact al vânzărilor pe acest segment, însă apreciem că anul trecut vânzările de jocuri pe piaţa locală nu au depăşit, ca valoare, nouă-zece milioane de euro“, a declarat Jiri Rizek.

O confirmare a venit şi din partea Best Distribution România. „Piaţa de jocuri video în 2007 a crescut cu aproximativ 40% faţă de anul precedent. Valoarea pieţei de jocuri video, la consumer spending, s-a ridicat la aproximativ zece milioane de euro“, a declarat Andreea Allardin, general manager Best Distribution. În 2007, Best Distribution a înregistrat o creştere de 54% în comparaţie cu 2006.

De aceeaşi părere a fost şi Diverta, un jucător important de jocuri video pe piaţa din România. „Creşterea înregistrată în 2007 faţă de anul precedent a fost de aproximativ 45%. Valoarea pieţei a fost în 2007 de aproximativ zece milioane de euro“, a declarat Ana Toltis, directoare de marketing la Diverta. „Vânzările de jocuri prin reţeaua Diverta s-au ridicat la 2,6 milioane de euro“, a adăugat Toltis.

Referitor la creşterea aşteptată a pieţei pentru 2008, acesta a adăugat că acest segment va creşte cu 30-35%, faţă de anul trecut, depăşind astfel suma de 13 milioane de euro. „Conform estimărilor noastre (Flamingo Internaţional-n.r.), anul acesta, piaţa locală de jocuri video pentru PC şi console va depăşi valoarea de 13 milioane de euro, înregistrând o creştere de aproximativ 30-35%, comparativ cu anul precedent“, a precizat reprezentantul companiei. Cei de la Best Distribution au fost de aceeaşi părere. „Piaţa de jocuri video în 2008 este estimată în jurul cifrei de 13 milioane de euro“, a declarat Andreea Allardin.

 

Piraterie „mioritică“

 

Piaţa de jocuri video este un segment care suferă din cauza pirateriei, un fenomen destul de „dezvoltat“ comparativ cu celelalte ţări din Europa, a mai declarat Jiri Rizek. „Din păcate, în România, fenomenul pirateriei este mai pronunţat decât în alte state din Europa, afectând atât producătorii de jocuri sau filme, cât şi artiştii. Însă, chiar şi la noi s-a observat, în ultima perioadă, o scădere a ratei pirateriei deoarece clienţii au devenit din ce în ce mai sensibili la calitatea produselor achiziţionate. Această tendinţă, precum şi scăderea preţurilor au determinat tot mai mulţi consumatori să aleagă produse originale, care sunt disponibile la preţuri accesibile“, a spus Rizek.

Este evident că şi piaţa de jocuri video ar beneficia de avantaje dacă s-ar reduce pierderile cauzate de piraterie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS