11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReţeta unui examen de succes

Reţeta unui examen de succes

Alimentaţie sănătoasă, somn şi relaxare, aceasta este reţeta unui examen reuşit, pe care trebuie să o respecte absolvenţii de liceu care vor să ajungă medici, farmacişti sau specialişti IT, actori, muzicieni sau teologi. După probele examenului de bacalureat, pentru aceştia urmează şi examenele de admitere la facultate.

De ani de zile, dosariada a înlocuit examenul de admitere şi stresul dinaintea probelor scrise. Nu toţi absolvenţii de liceu ajung însă studenţi doar prin depunerea unui dosar, iar printre „ghinionişti“ sunt cei care intenţionează să dea la Facultatea de Medicină şi Farmacie, la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, la teatru, muzică sau teologie. Aşadar, emoţiile examenului de bacalureat se prelungesc pentru ei şi timp de două luni stresul este la cote maxime.

 

Legume, fructe şi peşte

 

Nu încercaţi să bateţi recordul la nopţi nedormite şi să parcurgeţi toată materia cu câteva zile înainte de examen. Fără odihnă şi regim alimentar corespunzător, rezultatele examenelor nu vor fi pe măsura efortului depus. Medicii vă recomandă să învăţaţi ziua, să dormiţi noaptea şi să mănâncaţi sănătos.

„Cei care se pregătesc pentru examene trebuie să mănânce puţin şi des, patru-cinci mese pe zi. Să nu mănânce în timp ce învaţă, iar după-amiază trebuie să se odihnească un pic ca să îşi facă siesta“, a spus Daniela Popescu, medic primar specialitatea diabet şi boli de nutriţie, de la Spitalul de Urgenţă Craiova. Sunt recomandate legumele şi fructele proaspete, bogate în vitamine, care îi ajută pe tineri să citească mai mult şi să memoreze mai uşor.

Magneziul, potasiul şi sărurile din legume, precum şi peştele ajută la dezvoltarea unei memorii logice.

 

Fără cipsuri, cafea şi cola în exces

 

În perioada în care învăţaţi, ar fi bine să reununţaţi la hamburgeri sau la produsele de patiserie, pentru că sunt foarte bogate în calorii, şi să staţi cât mai departe de ispita dulciurilor.

„Micile plăceri“ dinaintea examenului scad randamentul şi pun în pericol sănătatea.

„Este indicat un regim cât mai variat – carne, ouă, lapte, fructe, legume, fără dulciuri sau chipsuri. Tinerii sunt tentaţi să ronţăie câte ceva în timp ce învaţă, chipusuri sau dulciuri. Mai bine ar mânca nişte fructe“, a completat Daniela Popescu. Nu vă puteţi bucura nici de mai mult de o cafea, maximum două, pe zi, iar sucurile carbogazoase trebuie înlocuite cu cele naturale, preparate în casă, sau cu apa minerală.

„Trebuie să evite cafeaua în cantităţi mari. Pot să bea una-două pe zi dar niciodată seara. Sucurile carbogazoase din comerţ trebuie înlocuite cu cele naturale, de casă, sau cu apa minerală şi este indicat să bea doi litri de pe zi“, a explicat Daniela Popescu.

 

Opriţi-vă din învăţat cu 12 ore înainte de examen

 

Nu pierdeţi nopţile şi gestionaţi-vă emoţiile, sunt alte câteva sfaturi bune de urmat în perioada examenelor. Dormiţi minimum opt ore pe noapte şi nu mai învăţaţi după ora 22.00. Rezervaţi-vă pentru învăţat dimineaţa şi seara, iar la amiază, când temperaturile urcă spre 40 de grade Celsius, dormiţi sau relaxaţi-vă cu o comedie sau cu o emisiune care să vă înveselească. „De asemenea, tinerii trebuie să respecte orele de somn şi să se relaxeze prin jocuri, sport, întâlniri cu prieteni care nu dau examen, prin vizionarea comediilor, a desenelor animate sau a emisiunilor de divertisment. Trebuie să evite locurile gălăgioase, discotecile, cluburile sau barurile“, a precizat Adriana Rotaru, psiholog şcolar. Înainte de examen, luaţi-vă o pauză de la învăţat de 12 ore şi nu mergeţi prea devreme la examen, emoţiile celorlalţi vă pot face rău. „E nevoie de o perioadă de consolidare a informaţiilor şi pentru aceasta sunt necesare 10-12 ore, în care tânărul nu trebuie să mai citească nimic. Trebuie să evite să ajungă prea devreme la examen şi să stea prea mult timp înconjurat de oameni care au emoţii“, a mai spus Adriana Rotaru.

 

Citiţi cu atenţie enunţul subiectelor

 

Înainte de a vă apuca de rezolvarea subiectelor, staţi câteva minute şi prelucraţi informaţiile, citiţi cu atenţie enunţul şi nu vă grăbiţi să scrieţi. „Nu trebuie să înceapă tratarea subiectelor până nu îşi acordă câteva minute în care să prelucreze informaţia. Trebuie să citească atent subiectele, să le înţeleagă mai întâi şi să nu se grăbească să scrie. Este important să se folosească de o ciornă pe care să treacă ideile care le vin în paralel. Nu trebuie să predea lucrarea înainte a o citi“, a explicat Adriana Rotaru. Şi, cum până la marea confruntare nu mai este decât un pas, tot ce vă rămâne de făcut este să mâncaţi sănătos, să vă relaxaţi, să repetaţi, dar să faceţi şi pauze de câte o plimbare în parc şi, de asemenea, în zilele de examen să aveţi cu voi o sticlă de apă şi o ciocolată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU