13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMunca la negru, o modă în România

Munca la negru, o modă în România

Munca la negru, încurajată de corupţie, ameninţă dezvoltarea României. Construcţiile, serviciile şi agricultura sunt domenii unde angajaţii lucrează fără forme legale.

Munca fără forme legale este un fenomen răspândit în România, încurajat de corupţia sistemului şi de lipsa legilor, aşa cum arată un studiu al Centrului de Dezvoltare al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Corupţia sistemului public şi lipsa cadrului juridic care să pedepsească evaziunea fiscală încurajează munca în afara cadrului legal. OCDE atrage atenţia, prin această analiză, asupra faptului că sectorul muncii ilegale reflectă neîncrederea românilor în instituţiile statului. „Reformele pot să rezolve multe, dar ele nu se substituie încrederii. Munca la negru în România reprezintă, mai presus de orice, expresia lipsei de încredere în instituţiile publice, percepţia negativă a rolului statului şi înţelegerea redusă a beneficiilor care derivă din contribuţiile sociale“, se arată în studiul experţilor OCDE, citat de NewsIn. „Mai mult de jumătate din locurile de muncă din România nu sunt incluse în legislaţie. Angajaţii nu au adesea acces la protecţie socială şi la alte beneficii, iar plata neimpozitată, la plic este practica uzuală“, relevă OCDE.

Locuri de muncă la negru în construcţii şi servicii

 

Munca la negru este prezentă în numeroase sectoare: construcţii, servicii şi agricultură şi sub forma firmelor neînregistrate, a autoangajărilor false şi a nedeclarării totale a veniturilor. Chiar dacă unele persoane aleg să nu respecte sistemul, alţii nu au altă soluţie pentru supravieţuire decât munca la negru, constată studiul. Populaţia care nu îndeplineşte cerinţele necesare pentru a intra în sistemul de muncă legiferat – tinerii, bătrânii, precum şi cei necalificaţi – nu pot alege decât între sărăcie şi munca la negru. Experţii OCDE au constatat că angajatorii care nu respectă cadrul legal se plâng de impozite şi taxe mari şi reuşesc să scape pentru că nu există mecanisme suficiente pentru a pedepsi evaziunea fiscală. Raportul elaborat de OCDE consideră că sunt necesare o serie de programe sociale care să funcţioneze concret. „Introducerea impozitului unic în 2005 – urmărind aceleaşi efecte pozitive ca şi în Republica Cehă – ar putea reduce numărul angajaţilor la negru. Reducerea valorilor contribuţiilor sociale pare a fi, de asemenea, un demers pozitiv“, notează raportul. Specialiştii de la OCDE sugerează că ar fi necesară dezvoltarea unor programe de calificare profesională. În plus, trebuie găsit echilibrul între asistenţa socială şi stimularea revenirii în sectorul muncii legale. Raportul OCDE atrage atenţia, la final, că reducerea contribuţiilor sociale trebuie să fie însoţită de simplificarea birocraţiei şi a procedurilor administrative pentru angajare şi pentru înregistrarea firmelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII