8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProfit din cultura de grâu

Profit din cultura de grâu

Pentru prima dată după mulţi ani, agricultura aduce beneficii marilor fermieri doljeni, mai ales celor care au aplicat tehnologia completă, aşa cum scrie la carte. Dacă preţul grâului mai scade, cultivatorii vor ieşi pe pierdere.

Veniturile pe care le-ar obţine fermierii organizaţi din Dolj, în cazul în care recolta de grâu ar fi vândută acum, ar fi mai mari decât costurile pentru înfiinţarea şi întreţinerea culturii. Pentru prima dată în ultimii ani, ajutaţi de condiţiile meteo, fermierii scot profituri din grâu.

Avantajele financiare cele mai mari le au firmele care au avut peste 200-300 de hectare cultivate cu cereale. Costurile totale pentru cultivarea unui hectar de grâu în toamna anului trecut (plus cheltuielile aferente recoltatului şi plăţii arendei) ajung la 1.300-1.500 de lei. Acest cost se aplică după ce se scad subvenţiile acordate astă-toamnă, de 500 de lei pentru fiecare hectar de grâu (de la bugetul de stat) şi de 300 de lei sau echivalentul a 80 de euro (de la Uniunea Europeană). Costurile pot fi mai mici la cei care au suprafeţe mari cultivate, datorită faptului că primesc discount-uri de la producătorii şi comercianţii de sămânţă, pesticide şi îngrăşăminte. Cheltuielile fermierilor ar fi fost şi mai mici dacă s-ar fi subvenţionat şi motorina.

 

Costuri de producţie

 

Iată care au fost costurile, din toamna lui 2007 şi până acum, conform datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj şi confirmate de câţiva producători de cereale din judeţ: arat şi grăpat – 250 de lei, două discuiri – 200 de lei, semănat – 80 de lei, sămânţa de grâu – 600 de lei, îngrăşăminte complexe – 320 de lei, administrarea îngrăşămintelor pe câmp – 30 de lei, azot plus administrarea lui – 230 de lei, erbicid plus ierbicidat – 70 de lei, recoltat 250 de lei, transport – 40 de lei. În total, maximum 2.070 de lei pe hectar. Dacă adăugăm şi arenda (500-600 de kilograme de grâu la hectar), la preţul de 0,5 lei pe kilogram înseamnă maximum 300 de lei, deci 2.370 de lei în total. Scădem subvenţia primită şi ajungem la costuri de aproximativ 1.500 de lei pe hectar. Dacă fermierul a primit reduceri de la producători sau comercianţi de produse pentru menţinerea culturii de grâu, atunci costurile pe hectar pot fi şi mai mici.

 

 

Profit de 500 de lei pe hectar

 

Reprezentanţii DADR Dolj spun că, dacă un fermier a respectat întocmai tehnologia prezentată mai sus, atunci, în condiţiile climatice bune de anul acesta, cu siguranţă a obţinut o producţie de 4.000 kg de grâu la hectar.

La preţul mediu practicat ieri pe piaţa de profil, de 5.000 de lei (între 0,475 lei şi 0,52 lei pe kilogram), ar însemna că fermierul ar obţine acum venituri de 2.000 de lei pe hectar. Scăzând cheltuielile, rezultă un profit de 500 de lei pe fiecare hectar cultivat cu grâu. La 100 de hectare, profitul este de 50.000 de lei.

Cât despre cantitatea de grâu obţinută în judeţ, directorul DADR Dolj, Cornel Popa, a spus: „Producţia medie declarată până acum pe judeţ este de 3.550 de kilograme la hectar, dar suntem abia la începutul recoltatului. Media pe judeţ este trasă în jos de agricultorii care au lucrat singuri câte unul-două hectare şi au obţinut puţin peste 2.500 de kilograme la hectar. Fermierii organizaţi au avut producţii bune, în jurul a 4.000 de kilograme la hectar. În 2008, grâul este cea mai profitabilă cultură“.

 

Producătorii blamează preţul

 

Fermierii din Dolj recunosc că anul acesta a fost unul bun pentru cultura de grâu. „A fost profitabilă cultura de grâu, pentru că ne-a ajutat şi vremea, dar dacă vor mai scădea preţurile de achiziţie nu va mai fi profitabil. Astăzi (ieri – n.r.), marii achizitori cumpără grâul la 0,475 lei pe kilogram, ceea ce este deja prea puţin. Sunt preţuri sporadice“, a declarat un producător doljean.

„Dacă profitul de 500 de lei pe hectar îl împărţim la 12 luni, atunci nu rămâne mare lucru. Profitul se simte la marii cultivatori care au 200-300 de hectare“, a susţinut alt agricultor doljean. „Când producţia este mare, preţul scade, iar când producţia este mică, invers. Anul acesta este ceva mai bine din punct de vedere al profitului, cu condiţia să nu mai scadă preţurile“, a spus alt cultivator.

Puţini vând în această perioadă

Marii producători de grâu care au recoltat deja aşteaptă o stabilizare a preţurilor, în speranţa că acestea vor mai creşte. Aceştia preferă să-şi depoziteze grâul, până când vor obţine un preţ rezonabil. În această perioadă vând micii agricultori şi ţăranii, după ce au mai băgat ceva prin propriile hambare. Cumpără morile şi unităţile de panificaţie, la preţuri de până la 0,52 lei pe kilogram, în timp ce marii achizitori oferă doar 0,475-0,48 lei pe kilogram, conform informaţiilor de la DADR şi de la producători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS