15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDispută pe soia modificată genetic

Dispută pe soia modificată genetic

Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, susţine reintroducerea culturilor de soia modificată genetic, interzise în 2007, însă România poate adresa Comisiei Europene o solicitare în acest sens doar cu aprobarea guvernului.

„Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, este pentru cultivarea de soia modificată genetic, iar MADR susţine reintroducerea acestor culturi. Totuşi, România poate să aibă iniţiativa de a solicita reintroducerea acestor culturi doar dacă are aprobarea guvernului, pentru că este o decizie politică. Din păcate, Ministerul Mediului se opune acestei iniţiative“, a declarat ieri directorul de cabinet în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Rădulescu.

 

De trei ori mai mult porumb modificat genetic

 

Tot ieri, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Marcel Cucu, a anunţat, în cadrul conferinţei internaţionale „Biotehnologii agricole – Plante Modificate Genetic“, că suprafaţa cultivată în România cu porumb modificat genetic s-a triplat faţă de anul trecut. De asemenea, potrivit lui Marcel Cucu, s-ar putea cultiva peste 500.000 de hectare cu soia modificată genetic, dacă România ar solicita Comisiei Europene reintroducerea acestor tipuri de culturi.

Porumbul modificat genetic este singurul autorizat în UE de zece ani, însă, potrivit reprezentanţilor Greenpeace, această autorizaţie este pe punctul de a expira şi se fac studii pentru a se stabili dacă această plantă pune sau nu în pericol siguranţa populaţiei şi a mediului. În prezent, MON810 este reevaluat de Comisia Europeană.

România s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene în ceea ce priveşte regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor în acest domeniu implică interzicerea cultivării de soia modificată genetic. Această măsură a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2007.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS