16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeţinuţii, soluţia la deficitul de forţă de muncă

Deţinuţii, soluţia la deficitul de forţă de muncă

Deficitul de forţă de muncă la nivel naţional i-a determinat pe unii patroni să treacă peste prejudecăţile sociale şi să caute angajaţi şi în rândul persoanelor private de libertate.

Prima Bursă a locurilor de muncă destinată persoanelor aflate în detenţie s-a organizat în România, pe 9 mai. Evenimentul s-a desfăşurat în Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă din Galaţi, în urma unui parteneriat între Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Patronii au venit cu o ofertă de aproximativ 150 de locuri de muncă în meserii precum: tâmplar, lăcătuş, mecanic auto, zidar, electrician, lucrător spaţii verzi, sudor electric şi autogen, fierar betonist, confecţioner încălţăminte etc. „Vrem să schimbăm părerea despre nişte oameni care, la un moment dat, au greşit. Milităm pentru egalitatea de şanse“, a declarat, pentru NewsIn, Carmen Tofan, directoarea AJOFM Galaţi, care a explicat că această acţiune va schimba atitudinea vizavi de persoanele private de libertate. De altfel, purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului cu Regim de Maximă Siguranţă din Galaţi, inspectoarea Gianina Crăciun, a precizat pentru http://stiri.rol.ro că se va încerca organizarea unei astfel de burse o dată la trei luni.

 

În Dolj, nu s-a organizat niciodată o Bursă pentru deţinuţi

 

La nivelul judeţului Dolj nu există încă planificată organizarea unei burse asemănătoare. „În Dolj, nu s-a organizat niciodată o bursă destinată persoanelor private de libertate şi nici nu există un astfel de proiect“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

Potrivit acesteia, este greu de spus cât de deschişi sunt angajatorii doljeni în a recruta persoane provenite din această categorie socială. „Când au locuri de muncă vacante, angajatorii nu solicită în mod expres o anumită categorie de persoane“, a precizat Nicolăescu.

 

În 2007, 32 de persoane aflate în detenţie s-au reorientat profesional

 

Totuşi, potrivit lui Nicolăescu, în vederea integrării mai uşoare pe piaţa forţei de muncă, în conformitate cu legislaţia în vigoare, persoanele aflate în detenţie care mai au cel mult nouă luni până la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un program de formare profesională organizat de AJOFM.

Cheltuielile necesare pregătirii profesionale în cadrul acestor programe sunt suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

„De la începutul anului şi până în prezent, nu au fost organizate cursuri pentru persoane aflate în detenţie. În 2007 însă, zece persoane au urmat cursul de frizer, iar 22, cursul de confecţioner asamblor articole din piele şi înlocuitori“, a spus Laura Nicolăescu.

Aceasta a explicat că este destul de greu de estimat câţi dintre aceştia şi-au găsit un loc de muncă deoarece, pentru a evita o eventuală discriminare, numărul celor care-şi găsesc de lucru (atât din rândul participanţilor la cursurile de formare şi reorientare profesională, cât şi din rândul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă) este calculat fără a se ţine cont de categoria socială din care face parte.

 

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII