12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCredite pentru căpşunari

Credite pentru căpşunari

Persoanele care au contract de muncă în străinătate se pot împrumuta la câteva bănci româneşti, pentru a-şi achiziţiona case, maşini sau pentru nevoi personale. Din nefericire, documentaţia necesară este extrem de stufoasă şi doar puţine cereri sunt rezolvate.

Până nu de mult, românii care lucrau în străinătate nu aveau nici o posibilitate să se împrumute în ţară. În prezent, din ce în ce mai multe bănci oferă produse de creditare destinate exclusiv lucrătorilor români peste graniţă. Potrivit datelor de la băncile craiovene, care acordă astfel de credite, foarte mulţi conaţionali de-ai noştri ar dori să-şi cumpere în ţară o casă sau o maşină, dar să plătească ratele acolo unde îşi desfăşoară activitatea. Deşi cererea există, din cauza documentaţiei stufoase care se solicită de bănci, rata de acordare a creditelor pentru românii care muncesc în străinătate este foarte redusă. „Încă din 2007 avem întrebări şi cereri de la cei din străinătate, dar finalitatea este scăzută. Noi solicităm documente de la firma din ţara respectivă la care lucrează solicitantul nostru. Este dificil pentru bancă să verifice bonitatea unei firme din străinătate. Doar zece la sută din cereri au fost soluţionate“, a declarat Neguţa Ruşinaru, directoarea adjunctă de retail a Băncii Transilvania – Sucursala Craiova. Cele mai multe cereri provin de la doljeni, care lucrează în Europa şi care vor să-şi cumpere un apartament.

 

Teanc de documente

 

Ce documente le trebuie românilor din străinătate pentru a accesa credite româneşti?

Persoana solicitantă trebuie să aibă contract de muncă. BRD cere adeverinţă de venit semnată de angajator (pentru trei luni consecutive recente), contractul individual de muncă al solicitantului, înregistrat „la organul competent al administraţiei statului unde este angajat“, o declaraţie specială privind veniturile realizate sau fişa fiscală, respectiv „certificatul fiscal sau alt document legal care să ateste plata impozitelor“. Banca Transilvania acceptă şi contract de muncă pe perioadă determinată, care să fie pe minim un an. La aprobarea Centralei de la Bucureşti a Băncii Transilvania pot fi acceptate şi contracte de muncă între şase luni şi un an, dar care să cuprindă o clauză de prelungire. Banca amintită mai cere extras de cont, care să arate veniturile încasate în ultimele şase luni, adeverinţă de venit de la firma la care lucrează în străinătate, recomandare din partea angajatorului şi fişa fiscală (sau certificat fiscal) din ţara respectivă, pe anul precedent, dar care să aibă viza instituţiei similare finanţelor noastre. BCR le oferă românilor din străinătate posibilitatea să se împrumute cu avans de numai 5% sau cu avans 0, cu condiţia să facă dovada că sunt rezidenţi în România.

 

Apostilă în străinătate

 

Indiferent ce bănci din România acordă împrumuturi pentru căpşunari, acestea au un numitor comun: toate documentele emise de o autoritate străină vor fi legalizate, supralegalizate sau apostilate de autoritatea competentă şi, ulterior, traduse şi legalizate în România. Cei care doresc să-şi ia credite în ţară trebuie să ştie că au multe acte de adus. „Există posibilitatea ca oamenii să vină cu documentele apostilate în ţara respectivă, să le traducă la noi în ţară, ceea ce presupune costuri în plus pentru persoana respectivă.

Dosarul complet presupune multă alergătură şi cel puţin o deplasare în ţară a solicitantului. Aceasta pentru că banca este mai prudentă cu firme din străinătate“, a afirmat directoarea Neguţa Ruşinaru.

 

Ratele, plătite din străinătate

 

Băncile le oferă românilor din străinătate şi posibilitatea de a-şi achita aici ratele din ţara respectivă. Poate fi desemnată şi o rudă din România (cu procură notarială), care să vireze banii în contul debitorului.

Dacă creditul a fost contractat în euro, debitorul poate să trimită banii la cineva din ţară, care să-i plătească rata lunară sau să transfere euro din ţara respectivă în contul lui deschis la banca din România.

Dacă românul şi-a făcut credit în lei, atunci poate împuternici pe cineva din ţară să-i efectueze conversia în lei sau clientul băncii face direct conversia din euro în moneda în care are împrumutul, prin Internet Banking.

Dobânda poate fi fixă în primul an, apoi indexată cu indicele EURIBOR la trei luni (la BRD) ori poate fi mai mare cu un punct procentual faţă de standard (la Banca Transilvania).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII