11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSămânţa de porumb, scumpă ca aurul

Sămânţa de porumb, scumpă ca aurul

Încălzirea neaşteptată a vremii a adus în prim-planul preocupărilor fermierilor semănăturile de primăvară. Aceştia au început să tatoneze firmele de distribuţie a seminţelor de porumb şi floarea-soarelui, constatând cu stupoare că preţul acestora este comparabil cu al aurului.

 

20 de lei kilogramul este preţul cel mai mic la care fermierii doljeni pot achiziţiona sămânţă de porumb. Asta înseamnă că pentru înfiinţarea unui hectar de porumb sunt necesari 400 de lei doar pentru sămânţă. La preţul acesta, cele 136.700 de hectare de teren ce se preconizează să fie semănate cu porumb în această primăvară vor fi, exceptând marii fermieri, în majoritate cultivate cu sămânţă necertificată, adusă direct din pătulele ţăranilor.

 

Ofertă mare, preţuri mari şi cerere mică

 

Estimările făcute de Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj pentru semănăturile de primăvară arată că în judeţ se vor semăna 38.000 de hectare cu floarea-soarelui, 136.700 cu porumb, 10.270 cu legume în câmp şi în solarii, 1.516 cu cartofi şi 4.360 cu pepeni verzi şi galbeni. Cultura de primăvară preponderentă în acest an este porumbul, al cărui preţ pe kilogramul de sămânţă a ajuns un sfert din preţul gramului de aur. Staţiunea Şimnic are de vânzare sămânţă la preţul de 20 lei/kg, în care sunt incluse TVA şi tratamentul. Soiurile oferite sunt Fundulea 376, Olt, Rapsodia şi Danubiu. Societatea Conamir vinde, deocamdată, doar sămânţă Olt şi Danubiu, la preţul de 21 lei / kg. Semrom SA vinde soiurile Olt, Danubiu KWS, Limagrain şi Ciproma. Preţul la KWS este de 240 de lei sacul, care conţine 50.000 de boabe, suficiente pentru semănatul unui hectar de porumb. Sămânţa din soiul Limagrain costă 280 de lei sacul, ce conţine tot 50.000 de boabe şi poate fi semănat tot pe un hectar de teren. Ciproma costă 380 de lei sacul, are 80.000 de boabe ce se pot semăna pe aproximativ 1,6 ha de teren. Aceeaşi societate mai are orzoaică de primăvară la trei lei/kg, mazăre, la trei lei/kg, şi ovăz, la 3,5/kg. Semrom dispune de patru soiuri de sămânţă de floarea-soarelui, al cărei preţ variază între 22 lei/kg şi 406 lei sacul care conţine 150.000 de boabe.

 

Producţie până la genunchiul broaştei

 

În afară de cei 50 de euro pe hectar, fermierii nu vor mai primi nici un leu pentru subvenţii complementare la culturi. „Am întrebat la minister dacă se preconizează plata unor subvenţii pentru culturi şi ni s-a spus că, deocamdată, nu. Sămânţă de porumb este suficientă în judeţ. Problema este că nu prea are cine să o cumpere. Am vorbit cu firme din alte judeţe, care s-au arătat dispuse să aducă sămânţă de porumb, dar numai dacă există cerere. Am vorbit şi cu primarii să facă liste cu cetăţenii care doresc sămânţă, pentru a putea să discutăm cu furnizorii care sunt dispuşi pentru cantităţi mari şi să o transporte în comune. Vom vedea ce se va întâmpla“, a spus Cornel Popa, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj.

Marii fermieri nu se plâng de preţul mare al seminţei de porumb din două motive: ori şi-au produs singuri sămânţa şi nu-i interesează prea mult preţul de pe piaţă, ori nu cultivă porumb. În această situaţie, tot fermele de subzistenţă sunt cele care vor suporta costurile exagerate ale seminţei de porumb.

Proprietarii seminţei au şi ei două variante: ori folosesc sămânţă certificată de la distribuitor autorizat la preţuri care frizează nebunia în speranţa măririi cantităţii de porumb pe care o vor recolta la toamnă, ori vor semăna porumb din propriile pătule. A doua variantă este mult mai plauzibilă, având în vedere că în acest an guvernul, deocamdată, nu s-a gândit să acorde subvenţii complementare pentru cultura de porumb. Dacă acestea s-ar plăti, atunci legislaţia l-ar obliga pe micul fermier să folosească sămânţă certificată, caz în care ar beneficia de ajutorul financiar. În lipsa acestuia, s-a dat liber la semănatul cu boabe din pătul, operaţiune păguboasă al cărei decont se va înregistra în toamnă, la cules, când producţiile obţinute vor depăşi cu puţin genunchiul broaştei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII