10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanţare UE de opt miliarde de euro

Finanţare UE de opt miliarde de euro

Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) va fi lansat oficial astăzi, iar România va beneficia, până în 2013, de fonduri europene de peste opt miliarde de euro, pentru dezvoltarea agriculturii.

PNDR a fost aprobat pe 20 februarie 2008 de Comitetul pentru Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în prima etapă se vor primi proiecte pentru trei măsuri prevăzute în PNDR, respectiv modernizarea exploataţiilor agricole, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi piscicole şi dezvoltarea satelor.

Pentru măsura 1.2.1. „Modernizarea exploataţiilor agricole“, sunt disponibile fonduri de peste 991 de milioane de euro, din care 80% fonduri europene şi 20%, de la bugetul naţional. Prin această măsură se acordă fonduri nerambursabile sub formă de cofinanţare publică, la care trebuie să se adauge contribuţia privată.

Potrivit ghidului, plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin această măsură este de 5.000 de euro, suma reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului. În ceea ce priveşte valoarea maximă, în ghid se precizează că un proiect poate să ajungă la trei milioane de euro, dacă sunt realizate şi investiţii pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile, şi la patru milioane de euro, în cazul în care beneficiarii sunt asociaţiile.

În cadrul acestei măsuri sunt sprijinite investiţiile orientate spre dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi cele privind adaptarea construcţiilor agricole pentru respectarea standardelor comunitare şi pentru creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole.

Se acordă prioritate proiectelor care realizează investiţii în sectorul vegetal, printre care culturi de legume, pepiniere şi plantaţii de pomi, căpşunării, culturi de câmp sau plantaţii de viţă-de- vie pentru vin (exclusiv plantare şi replantare) şi struguri de masă. De asemenea, în sectorul zootehnic, au prioritate proiectele pentru creşterea bovinelor, porcinelor, ovinelor sau păsărilor.

Fondurile alocate acestei măsuri nu pot finanţa investiţii pentru achiziţionarea de teren sau de bunuri second hand. De asemenea, sunt neeligibile cheltuielile legate de costuri operaţionale, inclusiv cele de întreţinere şi chirie, precum şi comisioanele bancare sau costurile garanţiilor. În egală măsură, nu sunt eligibile cele aferente unui contract de leasing, taxa de management, dobânzile sau prima de asigurare.

Pentru măsura privind creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere sunt disponibile peste 1,07 miliarde de euro, din care 80% sunt fonduri europene, diferenţa fiind asigurată de la bugetul naţional. Din aceste fonduri, suma de 118.125.000 de euro este alocată pentru schema de ajutor de stat pentru IMM-uri care procesează produse agricole, iar 100.000.000 de euro, pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru microîntreprinderi din domeniul prelucrării primare a produselor forestiere.

De asemenea, suma de 853.049.126 de euro este alocată pentru operaţiuni specifice măsurii de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere. Obiectivul general al acestei măsuri este creşterea competitivităţii întreprinderilor de procesare agroalimentare prin îmbunătăţirea performanţei generale a întreprinderilor din sectorul de procesare şi marketing al produselor agricole şi forestiere.

Proiectele elaborate pentru măsura de dezvoltare a satelor pot beneficia de o cofinanţare de până la 100%, iar această măsură beneficiază de o alocare de peste 1,5 miliarde de euro, asigurată din fonduri europene şi de la bugetul naţional. Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea infrastructurii în spaţiul rural şi a accesului la servicii pentru populaţia rurală. De asemenea, se doreşte renovarea cât mai multor sate şi creşterea numărului de obiective de patrimoniu din spaţiul rural.

În cadrul măsurii, cofinanţarea publică se poate acorda din totalul cheltuielilor eligibile în proporţie de 100% pentru proiectele de utilitate publică, negeneratoare de profit, şi de 70% pentru proiectele generatoare de profit.

Costurile generale legate de întocmirea proiectului, precum taxe pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţi, studii de fezabilitate, trebuie să se limiteze la cel mult 10% din valoarea eligibilă a proiectului, în cazul în care acesta prevede construcţii, iar pentru cele care nu prevăd construcţii, în limita a 5% din valoarea eligibilă a proiectului. Anumite costuri, considerate neelegibile, sunt suportate de beneficiar. Printre acestea se numără: cumpărarea de teren sau de imobile, impozite şi taxe fiscale, costuri operaţionale, inclusiv de întreţinere şi chirie, comisioane bancare, renovarea şi construirea de şcoli, dispensare şi spitale.

PNDR stabileşte politicile şi acţiunile de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013, în domeniile agricol, silvic şi al dezvoltării rurale, dar şi proiectele de investiţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU