16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Cresc preţurile

Banca Naţională a României (BNR) este îngrijorată de deprecierea semnificativă a leului din ultima perioadă, deoarece efectul acesteia este creşterea preţurilor, în condiţiile în care banca centrală ţinteşte inflaţia, a spus ieri viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmărescu, la seminarul Euromoney.
Declaraţia vine în contextul în care leul s-a depreciat ieri până la cotaţii de aproape 3,72 lei/euro. Oficialul BNR a pus evoluţia pe seama speculatorilor străini.
„Volatilitatea cursului, cauzată de investitori din Statele Unite sau din Londra, va continua până când se va ajunge la o rezolvare a problemei lichidităţii globale“, a spus Dijmărescu.
Oficialul BNR a ţinut însă să avertizeze că banca centrală „nu va precupeţi nici un efort“ pentru a-şi atinge ţinta de inflaţie din acest an, de 3,8% plus sau minus 1%, pe care el o vede realizabilă, în condiţiile în care contează pe un efect de bază indus de preţurile produselor agricole: „Suntem la BNR ca să fim vigilenţi, dar şi activi“.
Dijmărescu a precizat că estimează o urcare a ratei inflaţiei în prima parte a anului 2008 faţă de nivelul din decembrie 2007 – de 6,57% – şi o coborâre a indicelui preţurilor de consum în a doua parte până în interiorul intervalului avut în vedere de BNR – de 2,8 – 4,8%, în condiţiile unui an agricol „normal“, după cel catastrofal din 2007, ca urmare a secetei.
Oficialul BNR a menţionat că estimarea privind inflaţia din 2008 ia în calcul un deficit bugetar de 1,9 – 2% din PIB, mai mic decât cel programat de guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII