11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStart pentru acţiunile TRANSGAZ

Start pentru acţiunile TRANSGAZ

De luni a fost scos pe piaţă un pachet de 10% din acţiunile transportatorului de gaze naturale din România. Compania speră să atragă 67 de milioane de euro, pentru extinderea şi modernizarea reţelelor.

TRANSGAZ Mediaş a lansat luni oferta publică iniţială pentru un pachet de 10% din acţiunile societăţii, perioada de subscriere urmând să se încheie pe 7 decembrie. Investitorii în piaţa de capital au astfel ocazia să subscrie pentru 1,177 milioane de acţiuni, cu drepturi de alocare ataşate, la un preţ de 191,92 lei/acţiune. TRANSGAZ a făcut cea mai mare ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni realizată până acum de o companie românească, iar valoarea sa va depăşi 67 de milioane de euro. Banii atraşi de pe piaţă vor fi folosiţi pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de transport. Pentru că oferta se anunţă să fie suprasubscrisă, este posibil ca numărul acţiunilor să fie mai mic decât cel dorit de investitori. O premieră o constituie faptul că titlurile sunt însoţite de drepturile de alocare. Investitorii vor putea să-şi vândă titlurile cumpărate înainte ca societatea să fie listată la bursă, listare prevăzută pentru februarie 2008. Compania investeşte numai în 2007 peste 180 de milioane de lei pentru dezvoltarea reţelelor de gaze naturale. Până în 2013, investiţiile ar urma să însumeze 832 de milioane de lei (8.320 de miliarde de lei vechi).

 

SIF Oltenia ţinteşte furnizorii de utilităţi

 

Analiştii pieţei de capital spun că oferta TRANSGAZ va dinamiza piaţa din România. „Fonduri din Bulgaria şi-au anunţat deja intenţia să subscrie la această ofertă. Din păcate, rata de alocare va fi una destul de mică, iar preţul, destul de mare“, este de părere Leonard Şonei, responsabilul agenţiei Intercapital Invest Craiova. Analiştii mai spun că marii investitori se vor înghesui să subscrie în ultimele zile ale ofertei, când datele acestei subscrieri vor fi în bună măsură evaluate. Spre exemplu, luni subscriseseră la agenţia Intercapital din Craiova zece persoane fizice, cu un total de circa 300 de milioane de lei vechi. De aşteptat este mişcarea SIF 5 Oltenia, care încă nu a hotărât ce sumă va investi. „Vom decide cât vom investi în cadrul unei şedinţe de CA. În principiu, vom subscrie, însă sunt mai multe elemente care trebuie luate în calcul“, a declarat Teodor Buzatu, membru în CA la SIF Oltenia. Societatea de investiţii financiare a cumpărat masiv acţiuni lansate în oferta publică primară la TRANSELECTRICA SA, altă companie de stat. Cum preţul titlurilor a crescut rapid după listarea pe bursă, SIF a mai făcut achiziţii de dată recentă. La începutul acestei luni, SIF 5 a cheltuit 15,85 milioane de lei pentru a cumpăra alte 400.000 de acţiuni, cu care s-a apropiat de cota de deţinere de 1% din capitalul social al transportatorului de energie electrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS