14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIlinca, martor-cheie în falimentul U Craiova

Ilinca, martor-cheie în falimentul U Craiova

Fostul finanţator al echipei de fotbal a scos din mânecă un document prin care avocaţii lui Adrian Mititelu vor să scape FOTBAL CLUB U Craiova SA de la faliment. Furnizorul de echipamente sportive Joma a cerut falimentul firmei pentru o datorie de aproape 200.000 de euro.

George Ilinca a devenit de ieri martor-cheie în procesul de faliment pe care societatea EURO EXPO Târgu Mureş l-a intentat SC FOTBAL CLUB U Craiova SA, firma care administrează în prezent Universitatea Craiova, echipa-fanion a Olteniei. EURO EXPO SRL Târgu Mureş este furnizor de echipamente sportive marca Joma. Pe 10 octombrie 1999, firma ardeleană a încheiat un contract pe trei ani cu gruparea olteană, în valoare de 120.000 de dolari. De aici, lucrurile se complică. În vara lui 2000, societatea a sistat livrarea de echipamente, din cauză că nu şi-a primit o parte din bani. Pentru recuperarea creanţei, EURO EXPO s-a adresat instanţelor judecătoreşti şi în 2002 a obţinut recunoaşterea unei datorii de 6,15 miliarde de lei vechi. Cu toate că aveau o decizie judecătorească în buzunar, furnizorii nu şi-au putut recupera banii la vremea respectivă. În acest timp, societatea finanţatoare s-a schimbat de mai multe ori, după cum s-au schimbat şi patronii: Gigi Neţoiu, Dinel Staicu şi, în prezent, Adrian Mititelu.

Numele societăţii, schimbat frecvent

 

Modificarea frecventă a denumirii a creat confuzie, inclusiv pentru judecători. Creditorii de la EURO EXPO au considerat că actualul club moşteneşte litigiile şi datoriile făcute de precedenţii finanţatori. În 2005, creditorii de la EURO EXPO au cerut falimentul societăţii patronate de Mititelu, cunoscută sub denumirea actuală de SC FOTBAL CLUB U Craiova SA. Pe 15 februarie 2006, Tribunalul Dolj a aprobat deschiderea procedurii de faliment la această societate. De atunci, reprezentanţii Universităţii Craiova încearcă să convingă instanţa că nu actuala firmă finanţatoare este datoare la EURO EXPO, ci SC UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova, firmă patronată, printre alţii, de George Ilinca. Aceasta din urmă a intrat în faliment la sfârşitul anului 2003, la cererea fiscului, către care avea o datorie de 30,8 miliarde de lei vechi.

La vremea respectivă, o parte a documentelor clubului şi ştampila nu au fost de găsit, iar fiscul nu şi-a putut recupera banii. George Ilinca a declarat şi el că nu a mai putut recupera creanţe de 9,85 miliarde de lei vechi de la Asociaţia Sportivă Fotbal Club (ASFC) Universitatea Craiova, deoarece aceasta avea şi ea datorii foarte mari – 28,9 miliarde de lei vechi.

 

O adresă pierdută

 

Pe 25 octombrie 2007, FOTBAL CLUB U Craiova SA a cerut revizuirea sentinţei prin care instanţa a decis deschiderea procedurii de faliment. Avocaţii au invocat ca probă o adresă (nr. 11 din 15 octombrie 1999) din care ar rezulta că raporturile contractuale pe care le-a avut EURO EXPO au fost cu UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova (firma lui Ilinca) şi nu cu ASFC Universitatea Craiova (pe care erau jucătorii), care a fost absorbită de societatea patronată de Adrian Mititelu. „Pe 23 aprilie 2007, de Sfântul Gheorghe, mă aflam la o discuţie cu Adrian Mititelu şi am fost chestionat de acesta în ceea ce priveşte derularea contractului în litigiu. I-am spus că o să iau legătura cu persoanele care se ocupau de administrarea clubului şi o să-i pun la dispoziţie eventualele înscrisuri pe care le voi descoperi“, a spus instanţei martorul Ilinca. Peste câteva zile, la dosar a apărut adresa menţionată, obţinută (după cum spune George Ilinca) de la directorul executiv de atunci, Jean Niţulescu.

 

Creditorii suspectează că documentul este fals

 

Prin aceasta, UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova solicita EURO EXPO ca facturile echipamentului livrat să fie emise pe această societate. Prin adresa respectivă, avocaţii de la Universitatea Craiova vor să demonstreze că relaţiile contractuale nu au fost între furnizor şi ASFC Universitatea Craiova, care prin reorganizare a fost absorbită de actuala firmă care patronează clubul. Avocatul EURO EXPO a cerut ca reprezentanţii Universităţii să depună la dosar registrul în care a fost înregistrată adresa la vremea respectivă. „Eu n-am văzut această adresă până acum. Este ceva ciudat cu ea, pentru că toate adresele clubului în perioada respectivă erau bătute la maşina de scris. Or, aceasta este redactată la calculator. Pe de altă parte, în ea se recunoaşte implicit că acel contract este semnat între noi şi ASFC Universitatea Craiova“, a declarat Teodor Luca, managerul EURO EXPO.

Instanţa a fixat un nou termen în dosar pentru 21 noiembrie. Până atunci, le-a pus în vedere celor de la Universitatea să predea registrele şi dovada că SC UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova a fost lichidată. Dacă tocmai acum s-ar găsi actele clubului, George Ilinca ar fi pus într-o situaţie dificilă. Ar ieşi astfel la iveală actele căutate şi de fisc de atâţia ani. Până atunci, falimentul clubului de fotbal este încă pe rol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII