5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSoarta agriculturii se decide pe 27 noiembrie

Soarta agriculturii se decide pe 27 noiembrie

Comisia Europeană a transmis României că nu se va lăsa în vreun fel influenţată în privinţa activării clauzei de salvgardare pe agricultură.

Comisia Europeană (CE) va lua o hotărâre privind activarea sau nu a clauzei de salvgardare pentru agricultură cel mai probabil pe 27 noiembrie, a declarat ieri comisarul european Leonard Orban.

„România trebuie să informeze, până pe 9 noiembrie, Comisia Europeană cu privire la progresele înregistrate, iar decizia Comisiei va veni cel mai probabil pe 27 noiembrie“, a spus Orban. Acesta a precizat că pentru a nu se aplica această clauză de salvgardare există două condiţii: un sistem informatic operaţional şi efectuarea plăţilor numai după finalizarea controlului. „Mesajul Comisiei este clar: decizia nu poate fi influenţată, ea depinde strict de realitatea din teren. În Comisia Europeană nu există flexibilitate în a închide ochii faţă de legislaţie“, a mai declarat Leonard Orban.

 

Plăţile la hectar, doar de la anu’

 

Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, a precizat tot ieri că plăţile la hectar din fonduri europene se vor efectua cel mai probabil la începutul anului viitor, nu de la 1 decembrie, cum a fost anunţat iniţial.

„Este prematur să se estimeze când se vor face plăţile, dar cel mai probabil la începutul anului viitor, şi nu de la 1 decembrie. Nu putem să ne asumăm responsabilitatea de a face plăţi înainte de finalizarea controlului în teren“, a spus ministrul Cioloş.

La rândul său, comisarul european Leonard Orban a menţionat că plăţile se vor acorda doar pe suprafeţele verificate. „Chiar dacă sistemul informatic va fi pe deplin funcţional, plăţile se vor face doar pe suprafeţele de teren controlate şi se vor efectua gradual, în trei luni. Comisia este responsabilă faţă de modul în care sunt administraţi banii europeni, iar acest sistem de plată reprezintă mecanismul prin care se elimină orice eventual risc de fraudă“, a declarat Leonard Orban.

Potrivit ministrului agriculturii, există două tipuri de control înainte de autorizarea plăţilor: unul administrativ şi unul pe teren. Dacă verificarea pe teren se face pe baza unor eşantioane, controlul administrativ se referă la toate cele peste 1,2 milioane de cereri depuse de fermieri pentru subvenţia la hectar. „În urma controlului în teren au fost descoperite mai multe nereguli, care trebuie clarificate înainte de a face plata. Această plată treptată este cea mai bună soluţie, pentru ca fermierul declarat eligibil să nu aştepte să se finalizeze tot controlul parcelelor“, a explicat Dacian Cioloş.

Perioadă de graţie

Comisia Europeană a acordat României o perioadă de graţie, până pe 9 noiembrie, pentru a rezolva problemele din sistemul de plăţi din agricultură, în caz contrar riscând să i se reducă 25% din subvenţii prin activarea clauzei de salvgardare. Pentru plăţi directe la hectar, România primeşte 440 de milioane de euro, iar APIA este instituţia care gestionează aceste fonduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS