12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Spre noi orizonturi

„Avion cu motor,/Ia-mă şi pe mine-n zbor,/Să mă fac aviator“. În copilărie, cu toţii am avut visul zborului, acela de a ne înălţa spre noi culmi, de a ne deschide noi orizonturi. Şi dacă a ne face aviatori nu a fost chiar la îndemâna tuturor, am descoperit că viaţa ne oferă o diversitate de metode pentru a ne crea oportunităţi, a accepta provocarea şi a ne deschide acele noi orizonturi pe care ni le-am dorit.

Întorcându-ne la domeniul bursier, dacă tot am vorbit de avioane, să aruncăm o scurtă privire asupra SC Avioane SA Craiova (AVIO), firmă ale cărei acţiuni au oferit în ultima lună creşteri importante, dar şi oportunităţi de speculaţii interesante. Activitatea desfăşurată de companie este foarte sensibilă din cauza faptului că numărul de potenţiali clienţi este relativ restrâns. Faptul că societatea, în ultimii ani, din cauza problemelor de ordin financiar, nu a realizat investiţii în activitatea desfăşurată o face să înregistreze în continuare cheltuieli operaţionale ridicate şi să îşi crească pierderea din exploatare. Nivelul datoriilor, atât cele curente, cât şi cele restante, o plasează între companiile cu grad mare de risc în ceea ce priveşte solvabilitatea. Principalele cheltuieli de exploatare sunt cele cu materialele (26,5%), cu personalul (38,3%) şi alte cheltuieli de exploatare (33%). Aceasta, practic, arată nivelul scăzut de tehnologizare a companiei. Pierderea înregistrată în primul semestru din 2007 nu face altceva decât să evidenţieze o incapacitate a societăţii de dezvoltare fără o infuzie masivă de capital care să ducă atât la o diminuare a datoriilor, cât, mai ales, la investiţii masive în partea operaţională. Şi aici intervine frumuseţea vieţii bursiere. Cotaţia acţiunii creşte, cel mai probabil, reflectând partea imobiliară deţinută de companie, acestea nefiind reevaluate în ultimii trei ani.

Centura de nord a Craiovei a adus o majorare simţitoare a valorii acelor terenuri, drumul expres Craiova – Piteşti care va fi construit pentru compania Ford alimentează situaţia, prin speculaţiile că ar putea porni pe ramură comună cu centura de nord, despărţindu-se la intersecţia spre uzină. Zvonurile de preluare, intenţia de a transforma Aeroportul Craiova într-un adevărat aeroport internaţional şi treptata expansiune a oraşului contribuie şi ele la speculaţiile din jurul AVIO. Până una, alta, acţiunea evoluează ascendent, vineri încheind ziua pe un +35,55% faţă de vinerea precedentă.

O scurtă trecere în revistă a evoluţiilor firmelor din Oltenia ne arată pe SIF Oltenia (SIF 5) evoluând în ritmul BET-FI-ului, în uşoară scădere – cu 1,96%, Automobile Craiova (AUCS) – rămas neschimbat la un preţ de închidere de 30 lei/acţiune, Electroputere Craiova (EPT) – în uşoară creştere, Şantierul Naval Orşova (SNO), Artego Târgu Jiu (ARTE), Macofil Târgu Jiu (MACO), în uşoare scăderi, iar pe Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) – beneficiind din plin de ultimele comunicate date publicităţii.

Acest material reprezintă opiniile analiştilor SSIF BROKER şi are un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de tranzacţionare. Firma ar putea deţine valori mobiliare la care se face referire în acest material sau ar putea acţiona ca formator de piaţă pentru acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU