5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriForţa de muncă, din nou la şcoală!

Forţa de muncă, din nou la şcoală!

România are la dispoziţie un buget de peste patru miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane în perioada 2007-2013, din care aproximativ 3,5 miliarde de euro vin de la UE din Fondul Social European, diferenţa fiind cofinanţare naţională.

România a încheiat, la sfârşitul lunii august, negocierile cu Comisia Europeană pentru aprobarea Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, urmând ca acesta să fie semnat la sfârşitul lunii septembrie.

Obiectivul general al POS DRU este dezvoltarea capitalului uman pornind de la analiza învăţământului actual. Datele disponibile la nivelul anului şcolar 2004/2005 indică o scădere a populaţiei şcolare cu aproape 3,49% faţă de anul şcolar 2000/2001. Cea mai importantă scădere este cea a numărului de elevi înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial, cu 18,70%, respectiv 23,26% în perioada menţionată. Între anii 1990 – 2005 s-a constatat persistenţa unor rate ridicate de părăsire timpurie a şcolii. Părăsirea timpurie a şcolii reprezintă un fenomen negativ cu impact direct asupra competitivităţii şi calităţii capitalului uman. Rata de părăsire timpurie a şcolii a crescut de la 22,4% în 1999 – 2000 la 23,6% în 2004 – 2005. Aceasta denotă un decalaj substanţial faţă de indicatorii europeni: rata de părăsire timpurie a şcolii depăşeşte cu mult valoarea de zece la sută care reprezintă standardul european de referinţă stabilit pentru 2010. Rata abandonului şcolar anual a crescut de două ori şi jumătate în anul şcolar 2003 – 2004 faţă de 2000 – 2001 pe ansamblul nivelului primar şi gimnazial. Studiile efectuate indică faptul că în cazul copiilor care trăiesc în gospodării sărace există de 2,3 ori mai multe şanse de a abandona şcoala, comparativ cu copiii care trăiesc în gospodării care nu sunt sărace, acest raport crescând până la 3,1 ori în cazul celor care trăiesc în gospodării afectate de sărăcie extremă.

Oltenia, locul doi la sărăcie

Abandonul şcolar şi renunţarea la continuarea studiilor sunt strâns legate de gradul de sărăcie. Din studiul inclus în Programul sectorial care se referă şi la distribuţia sărăciei pe regiuni rezultă că regiunea Sud-Vest Oltenia este comparabilă în ceea ce priveşte sărăcia cu regiunile din Moldova. Cei mai săraci oameni provin din mediul rural (66,7% din totalul săracilor), iar riscul de sărăcie este mult mai ridicat în acest mediu. Datele statistice cuprinse în Programul sectorial arată că anul 1999 este anul sărăciei extreme când 2,8 milioane de oameni la nivel de ţară au atins pragul sărăciei extreme. Anul 2004, ultimul cuprins în stastistică, arată că sărăcia extremă a scăzut până la 1,3 milioane de oameni. Regiunea Sud-Vest Oltenia este trecută în programul sectorial cu o rată a sărăciei comparabilă cu a Moldovei, cu 19,3%, în acest fel ocupând locul doi pe un podium al ruşinii.

Necesitatea de a asigura resurse umane educate şi competitive pe piaţa europeană a muncii apare din cauza presiunilor crescute provocate de procesul de globalizare şi introducerea continuă de noi tehnologii. Cele şapte axe prioritare care vor permite desfăşurarea începând cu anul viitor a programului sectorial cer dezvoltarea proiectelor de către cei interesaţi să asigure forţa de muncă adaptată la cerinţele europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS