10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPercepţia despre îmbunătăţiri se schimbă

Percepţia despre îmbunătăţiri se schimbă

Dacă în urmă cu câteva zeci de ani gresia şi faianţa erau un vis greu de îndeplinit, locul lor fiind exclusiv în baie şi bucătărie, treptat, gresia a început să-şi găsească un loc şi pe holuri sau în living. O dată ce această tendinţă a început să se accentueze, oltenii şi-au pierdut interesul pentru faianţa albă, simplă, şi gresia subţire. Drept urmare, acestea şi-au pierdut „statutul“ de îmbunătăţiri. „Percepţia despre ceea ce înseamnă îmbunătăţiri se schimbă de la un an la altul. În prezent, faianţa şi gresia nu se mai consideră îmbunătăţire“, a afirmat Ica Boboc, directoarea agenţiei Suprema Imobiliare. Această idee este susţinută şi de alţi specialişti din domeniul imobiliar. „Cu cât gresia şi faianţa sunt mai vechi, cu atât mai puţin este considerată îmbunătăţire, mai ales că toţi cumpărătorii le dau jos“, a declarat Carmen Rădulescu, directoarea agenţiei Carmen Imobiliare, care a explicat că sunt considerate îmbunătăţiri, şi cresc preţurile imobilelor, doar plăcile mari de gresie şi faianţă, cu condiţia să fie de calitate.

Cresc pretenţiile craiovenilor

Numărul elementelor considerate în prezent îmbunătăţiri pe piaţa craioveană de profil sunt însă variate şi trebuie să fie de calitate. „Îmbunătăţirile constau în centrală termică proprie şi termopane, însă de calitate. Termopanele ieftine nu sunt considerate îmbunătăţiri. Am avut însă şi clienţi (vânzători) care considerau apometrele ca fiind îmbunătăţiri“, a explicat Ica Boboc. Numărul modificărilor aduse unui apartament neîmbunătăţit, pentru a-l transforma în unul perceput ca îmbunătăţit şi a scoate mai mulţi bani din buzunarul cumpărătorului, poate fi însă mult mai mare. „Notarii au anumite tarife minime când fac tranzacţia. Aceştia consideră îmbunătăţiri termopanele şi microcentrala“, a declarat Carmen Rădulescu. Aceasta a adăugat că, în funcţie de numărul de îmbunătăţiri (uşă metalică, apometre, repartitoare), creşte mai mult preţul imobilului. Totuşi, Rădulescu a subliniat că indiferent cât de multe îmbunătăţiri ar avea, preţul oricărui apartament are un anumit prag peste care nu poate trece. Acest lucru se datorează faptului că „nimeni nu cumpără un apartament cu două camere dacă are bani de trei“, şi dacă preţul celui cu două camere este apropiat de cel cu trei.

 

Apartament superlux versus apartament superîmbunătăţit

 

Termenul de apartamente superlux se foloseşte pentru imobilele complet dotate şi utilate. „Termenul se foloseşte pentru închirieri. Apartamentele lux sunt noi, au mobilă nouă, gresie şi faianţă noi, aer condiţionat, microcentrală, sunt proaspăt zugrăvite şi au uşă metalică. Imobilele superlux au în plus inclusiv veselă şi aparatură de ultimă oră (microunde, televizor, calculator, DVD)“, a explicat Carmen Rădulescu.

În ceea ce priveşte apartamentele superîmbunătăţite, acestea rămân cele „la cheie“. „Când un cumpărător dă o sumă foarte mare de bani vrea să se mute în apartament fără să mai facă nimic, mai puţin mobilierul (sunt puţini clienţii care vor apartament gata mobilat şi majoritatea sunt străini)“, a explicat Ica Boboc. Aşa-numitele apartamente superîmbunătăţite au apărut încă de anul trecut şi erau percepute şi atunci ca având amenajări de interior speciale şi modificări – rigips, living, bar, balcoane închise în spaţiul de locuit, arcade, tocărie din lemn de cireş/stejar, aer condiţionat şi neapărat centrală proprie. „La acestea se pot adauga obiecte sanitare de lux, cabine de duş performante, cadă cu vibromasaj şi un parchet de calitate, din lemn (parchetul laminat e ieftin şi mai uşor de montat)“, afirma atunci agentul imobiliar de la Colosseum.

Craiovenii vor apartamente fără îmbunătăţiri

Cu toate că îmbunătăţirile aduse apartamentelor pot fi extrem de variate, craiovenii preferă în continuare să cumpere locuinţe fără îmbunătăţiri. „Majoritatea clienţilor vor locuinţe fără îmbunătăţiri, pentru a putea să le facă după propriul gust“, a spus Ica Boboc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS