22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriANAF vrea biruri noi pe muncă

ANAF vrea biruri noi pe muncă

Fiscul doreşte să impoziteze la fel ca salariile inclusiv veniturile din activităţi independente, desfăşurate prin convenţii civile sau contracte de drepturi de autor.

Statul vrea să pună noi biruri fiscale pe salariaţi. Potrivit unor surse din Ministerul Finanţelor, citate de agenţia de presă NewsIn, în luna septembrie Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va propune guvernului un act normativ care va unifica din 2008 bazele de calcul ale tuturor contribuţiilor de asigurări (sănătate, pensii, şomaj), după modelul bazei la care se plătesc în prezent contribuţiile de sănătate. Potrivit proiectului de act normativ, toate contribuţiile de asigurări ar urma să fie plătite la aceleaşi venituri, începând cu 1 ianuarie 2008. În prezent, contribuţiile de pensii, sănătate şi şomaj au baze de calcul şi cote diferite. Contribuţia de sănătate are cea mai extinsă bază şi se plăteşte, spre exemplu, inclusiv pentru drepturi de autor, în cazul în care acestea reprezintă singura sursă de venituri, sau profesii liberale. În schimb, contribuţiile de pensii sau de şomaj nu se aplică la aceste categorii de venituri. Proiectul nu intervine şi asupra nivelului cotelor de contribuţii.

 

15.000 de noi contribuabili în Dolj

 

În prezent, contribuţia de sănătate se plăteşte pentru venituri din: salarii sau asimilate salariilor, activităţi independente, agricultură (dacă persoanele respective nu plătesc contribuţia pentru activităţi independente), indemnizaţii de şomaj, cedarea folosinţei bunurilor, dividende şi dobânzi, drepturi de proprietate intelectuală şi alte venituri care se supun impozitului pe venit.

Spre deosebire de baza de calcul a contribuţiei de sănătate, cea a pensiei este formată doar din salariile lunare brute, inclusiv sporurile şi adaosurile (indexări, al 13-lea salariu, premii anuale acordate salariaţilor, salarii de merit, drepturile în natură acordate angajaţilor, prime de vacanţă, prime date cu ocazia sărbătorilor religioase), precum şi din veniturile salariale ale celor cu funcţii elective, executive, legislative, judecătoreşti şi ale celor angajaţi pe bază de convenţii civile de prestări de servicii. În 2007, contribuţiile sociale plătite de angajat cumulează 17%, fiind de 9,5% pentru pensii, 1% pentru şomaj şi 6,5% pentru sănătate. Contribuţiile plătite de angajator sunt cuprinse între 28,9% şi 32,1%, fiind de 19,5% pentru pensii, 2,25% pentru şomaj, 6,75% pentru sănătate şi între 0,4 – 3,6% pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Guvernul a anunţat că intenţionează să reducă, din ianuarie 2008, contribuţiile cu 6%, fără să precizeze dacă diminuarea va fi în favoarea angajatului sau a angajatorului şi la ce categorii de contribuţii. Potrivit celor precizate de Mihai Antonescu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, în judeţ există în prezent circa 15.000 de persoane care desfăşoară activităţi independente. Circa 10.000 dintre ele au un loc de muncă stabil, cu carte de muncă.

 

Reacţii negative la sindicate

 

Reprezentanţii salariaţilor consideră extinderea bazei de impozitare încă un bir pus pe muncă. „Dacă este un nou bir pentru cei care muncesc, este o greşeală. Ei au spus că au bani pentru mărirea pensiilor şi nu vor mai introduce noi taxe. Atunci au minţit. Nu putem fi de acord cu aşa ceva. Şi aşa, impozitarea pe salariaţi este printre cele mai mari din Europa, când se promisese o relaxare din acest punct de vedere“, a spus Victor Peţa, liderul BNS Dolj. De aceeaşi părere este şi Marinela Didu, vicepreşedinta CSDR: „Este cea mai proastă idee. Atâta timp cât un salariat vrea să-şi facă separat ceva pentru a-şi mări nivelul de trai, mi se pare o aberaţie. Mai au să ne impoziteze aerul pe care îl respirăm“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU