24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljul îşi face strategii de sertar

Doljul îşi face strategii de sertar

Strategia de dezvoltare a judeţului pe următorii şase ani care a scos sute de milioane din buzunarul Doljului e pusă în cui de autorităţi. Mai-marii judeţului spun că documentul nu este folositor şi sunt gata să dea sute de milioane de la buget pentru realizarea altor studii.

Autorităţile s-au pus pe cheltuit alţi bani pe studii la nici o lună după ce la sediul Consiliului Judeţean Dolj a avut loc deschiderea ofertelor pentru întocmirea strategiei de dezvoltare socio-economică a Doljului pentru anii 2007-2013. A fost desemnată câştigătoare atunci Fundaţia EuroSynergica din Bucureşti care s-a oferit să facă documentul pentru 130.000 de lei noi în şase luni. La puţin timp după aceea, conducerea executivă a judeţului s-a răzgândit şi a ajuns la concluzia că ar fi nevoie de alte studii, care să fie într-adevăr folositoare pentru dezvoltarea Doljului în următorii ani. Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a declarat că instituţia va pune la bătaie 200.000 de lei noi pentru realizarea a patru studii de către organizaţiile neguvernamentale doljene interesate de licitaţie.
„Sunt două miliarde de lei pentru ONG-urile din Dolj, care trebuie să realizeze studii care să răspundă la patru probleme: adaptabilitatea procesului de învăţământ profesional la tendinţele pe termen lung manifestate pe piaţa muncii, valoarea potenţialului turistic al judeţului Dolj, stimularea dezvoltării proiectelor culturale şi asistenţă socială. Fiecare proiect va costa 500 de milioane de lei vechi“, a spus Prioteasa.

Strategie „ştiută“ de administrabili

Interesant este faptul că obiectivele pe care ar trebui să le aibă cele patru studii sunt cuprinse şi în strategia de dezvoltare a judeţului, document care s-a vrut de căpătâi pentru dezvoltarea Doljului din următorii ani. Motivaţia autorităţilor pentru realizarea altor studii care tratează aceleaşi probleme ca şi strategia a fost aceea că strategia va fi o simplă colecţie de date statistice a căror utilitate va fi greu de găsit. Date statistice pe care contribuabilii doljeni le-au „sponsorizat“ cu câteva sute de milioane de lei vechi. „Noi dorim să ştim în amănunt pentru că cineva poate să ia date statistice şi să ne prezinte ce ştiam deja. O organizaţie neguvernamentală poate să facă un studiu pentru anii următori care să ne arate, de exemplu, că industria uşoară s-a dezvoltat foarte mult şi e nevoie de forţă de muncă“, a spus Prioteasa.
Acelaşi lucru a declarat şi directoarea Direcţiei de Afaceri Europene, Ileana Măjină, care a precizat că strategia de dezvoltare va analiza „în mare“ problemele judeţului pe baza unor date statistice. „Strategia noastră va avea o dimensiune globală, nu va intra pe oferta educaţională, va fi o analiză socio-economică pe baza unor date statistice care va stabili nişte direcţii de dezvoltare“, a precizat Ileana Măjină.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU