10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStart investiţiilor pentru IMM-uri

Start investiţiilor pentru IMM-uri

Întreprinderile mici şi mijlocii care vor să facă investiţii de modernizare şi tehnologizare trebuie să solicite bani nerambursabili de la Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.

Potrivit legislaţiei în vigoare, săptămâna aceasta a demarat procedura de implementare a Programului naţional multianual pe perioada 2002 – 2009 de susţinere a investiţiilor realizate de întreprinderi nou-înfiinţate şi microîntreprinderi, precum şi a investiţiilor de modernizare/retehnologizare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Acesta îşi propune susţinerea investiţiilor realizate de întreprinderile nou-înfiinţate, precum şi de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) în creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii IMM din aceste sectoare printr-un ajutor financiar nerambursabil. „Bugetul alocat Programului pentru anul 2007 este de 40 de milioane de lei“, a declarat Radu Mirea, directorul Oficiului Teriorial pentru IMM şi Cooperaţie (OTIMMC) Craiova.

 

Criterii de eligibilitate

 

Prin acest program, ministerul finanţează achiziţiile de maşini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de mărfuri (noi, nu second hand), în zece domenii de activitate, printre care industria textilă, pielărie, construcţii. O întreprindere poate însă să acceseze bani prin acest Program o singură dată, cu condiţia ca întreprinzătorul să nu fi contractat prin programe peste 200.000 de euro în ultimii trei ani (inclusiv anul curent).

Pentru acest program, contribuţia proprie a beneficiarului eligibil trebuie să fie de minimum 15% din valoarea proiectului de investiţii, în numerar. „Este o schemă de finanţare – minimum 15% din valoarea proiectului este aportul propriu, minimum 25% este credit acordat în condiţiile de piaţă (negarantat de stat) şi maximum 60% este sprijin financiar nerambursabil de la stat“, a explicat Radu Mirea. Potrivit acestuia, în cazul întreprinderilor nou-înfiinţate şi al microîntreprinderilor, ajutorul financiar nerambursabil de maximum 60% din valoarea proiectului nu poate depăşi echivalentul în lei a 10.000 de euro. Pentru IMM-uri, cei 60% nu pot depăşi echivalentul în lei a 50.000 de euro.

 

S-a modificat procedura

 

Dacă până anul trecut cei interesaţi să acceseze bani prin acest program trebuia să depună dosarele la Bucureşti, iar evaluarea începea după depunerea dosarelor, anul acesta, modul de derulare a programului de susţinere a investiţiilor realizate de IMM-uri s-a modificat. „Comparativ cu anul trecut, există un formular de scoring (în evaluare vor intra doar firmele care vor obţine un anumit punctaj în urma evaluării iniţiale) care, pentru eliminarea cozilor, va fi trimis on line“, a explicat Radu Mirea. Pentru completarea formularului de preselecţie/scoring (Anexa nr. 3 la Procedură) întreprinzătorii vor avea la dispoziţie 20 de zile lucrătoare, începând de luni, urmând ca perioada de înregistrare a acestora să fie de cinci zile lucrătoare de la data împlinirii termenului prevăzut de lege (14 august). Conform unui comunicat emis de OTIMMC, aplicaţia software va fi diponibilă pe pagina web a instituţiei la adresa www.animmc.ro, începând cu ora 9.00 a primei zile de înregistrare şi până la ora 15.30 a ultimei zile de înregistrare. Paşii următori constau în publicarea listei cu solicitanţii înscrişi în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut, trimiterea scrisorilor de înştiinţare a solicitanţilor acceptaţi şi depunerea documentaţiei de finanţare. „Va dura aproximativ două-cinci luni, până întreprinzătorii eligibili primesc acceptul“, a spus directorul OTIMMC Craiova.

Altă noutate este că, spre deosebire de anii anteriori, când creditele se acordau printr-o singură bancă, începând de anul acesta derularea programului se va realiza prin mai multe banci (12 probabil).

Alocaţii financiare nerambursabile în 2006

În 2006, în Dolj, ANIMMC a aprobat 39 de dosare depuse în cadrul acestui program, valoarea alocaţiei financiare nerambursabile aprobate fiind de aproximativ 4,157 milioane de lei. „În acest sens, Doljul a fost cel mai bine finanţat dintre judeţele arondate la momentul respectiv la OTIMMC Craiova“, a explicat Radu Mirea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS