14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriServicii de combătut şomajul

Servicii de combătut şomajul

Pentru a preveni efectele sociale nefavorabile cauzate de restructurări şi a-i reintegra pe piaţa forţei de muncă, în perioada preavizului, angajaţii firmelor beneficiază de servicii de „preconcediere“.

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, serviciile de preconcediere constau în: informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor, acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională, plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă. Angajaţii care vor beneficia de aceste servicii pot, de asemenea, primi servicii de reorientare profesională în cadrul unităţii sau prin cursuri de formare de scurtă durată. Conform legislaţiei în vigoare, serviciile de preconcediere sunt realizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM) ori de alţi furnizori de servicii de ocupare din sectorul public sau privat, acreditaţi şi selectaţi de aceste agenţii, în condiţiile legii. „Aceste măsuri au drept scop combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale restructurărilor“, a explicat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

 

Concedierile colective trebuie anunţate din timp la AJOFM

 

Beneficiarii acestor servicii sunt angajaţii care îşi pierd locul de muncă în urma unei concedieri colective. „De serviciile de preconcediere pot beneficia însă, la cerere, şi alte persoane ameninţate de riscul de a deveni şomere“, se arată într-un comunicat emis de AJOFM Dolj. În cazul concedierilor colective, angajatorii sunt obligaţi să înştiinţeze AJOFM cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea acordării preavizelor prevăzute de lege, tocmai în vederea adoptării măsurilor de prevenire a şomajului. „În caz contrar, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei“, a declarat Laura Nicolăescu.

 

În 2007, 500 de doljeni au beneficiat de servicii de preconcediere

 

De la începutul anului şi până la mijlocul acestei luni, AJOFM Dolj a acordat servicii de preconcediere pentru 498 de persoane disponibilizate de 11 agenţi economici. Dintre acestea, 60% au fost angajaţi disponibilizaţi de două firme mari din Craiova. Este însă greu de spus câte dintre cele aproape 500 de persoane care şi-au depus dosarele pentru indemnizaţia de şomaj au participat la cursurile de calificare/recalificare şi câte au reuşit să se integreze în muncă.

„Persoanele respective nu sunt monitorizate separat. Serviciile de preconcediere sunt mai multe, iar beneficiarii sunt incluşi în cadrul acelor servicii“, a explicat Laura Nicolăescu.

Ce este concedierea colectivă?

Potrivit Legii nr. 53/2003 din Codul Muncii, prin concediere colectivă se înţelege concedierea unui număr de:

a) cel puţin cinci salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100;

b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300;

c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS