16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCuarţul de Uricani, scos la licitaţie

Cuarţul de Uricani, scos la licitaţie

Cel mai pur zăcământ de cuarţ din Europa, care este la Uricani, în cariera Şiglău, este acum scos la licitaţie de Banca Română de Scont, care este în faliment, în cuantumul datoriilor firmelor care au fost implicate. Pe lângă zăcământul pur de cea mai bună calitate, evaluat la zeci de milioane de dolari, la licitaţie sunt scoase acum şi terenuri intravilane şi extravilane cu clădirile aflate pe ele.

Suma pentru care executorul judecătoresc scoate la licitaţie zăcământul este de 6,212 milioane de euro. În plus, acelaşi executor judecătoresc scoate la licitaţie şi terenul extravilan, valoarea sa fiind estimată la 166.500 de euro, la care se adaugă terenul intravilan de 14.000 de metri pătraţi evaluaţi la suma de 56.700 de euro, acesta fiind amplasamentul fostei fabrici de procesare a cuarţului. Executarea silită a datornicilor se face în baza unor încheieri ale Judecătoriei Petroşani, pronunţate în Dosarul de executare nr. 888/2005 şi în Dosarul de executare silită nr. 2817/ 2006.

La Uricani, exploatarea cuarţului a început prin anii ’60, iar prin anii ’80 a fost deschisă şi secţia de procesare a zăcământului pur, la Uricani. A urmat perioada de declin a activităţii, din 1989, iar zece ani mai târziu a devenit Romcuarţ SRL, fiind reprezentată de fostul prefect de Hunedoara din perioada octombrie 1990 – aprilie 1992, Costel Alic, care a achiziţionat fabrica de procesare a cuarţului de la Uricani pentru suma de 2,5 miliarde de lei.

Conform prospecţiunilor geologice, zăcământul de cuarţ de la Uricani ar fi putut fi exploatat mai mult de 40 de ani, afacerea fiind estimată la zeci de milioane de dolari.

SC Construct Grup Internaţional a obţinut un credit de cinci milioane de dolari plus un depozit bancar de trei milioane de dolari, de la Banca Română de Scont, iar în afacere a fost implicată şi societatea de asigurare Astra, devenită partener al societăţii care deţinea licenţa, „garanţia“ fiind constituită de drepturile obţinute din exploatarea carierei de cuarţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS