10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimul pas către jobul din UE

Primul pas către jobul din UE

Obţinerea unui loc de muncă în străinătate corespunzător pregătirii profesionale rămâne un vis pentru mulţi craioveni. Cu toate acestea, cadrele didactice din Universitate sunt de părere că nu este imposibil.

Febra muncii în străinătate a început de ani buni şi s-a accentuat, cum era de aşteptat, o dată cu integrarea României în UE. Motivaţia principală este reprezentată de un salariu pe măsura muncii prestate. „Cine nu vrea să muncească în străinătate, atâta timp cât câştigi banii necesari unui trai decent? Aş rămâne şi în România dacă aş fi plătită corespunzător muncii prestate“, a explicat Larisa D., o tânără studentă de 23 de ani. Afirmaţia sa este susţinută şi de alt student. „Nu e vorba că nu vreau să muncesc în România. Vreau. Doar că nu sunt plătit corespunzător“, a afirmat Dragoş Marinescu.

Integrarea tinerilor absolvenţi în mediul de afaceri european

Pentru a-i ajuta pe tinerii absolvenţi să se integreze cât mai repede pe piaţa muncii din UE, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) „Oltenia“ a organizat ieri o masă rotundă cu tema „Integrarea tinerilor absolvenţi în mediul de afaceri european“. Această acţiune de informare se derulează în cadrul proiectului  comunitar „Informarea Europeană – un pas important spre integrarea economico-socială a judeţului Dolj“, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul Europa 2006 – Programul de microproiecte şi implementat de CCI „Oltenia“. „Am reunit mediul de afaceri din Dolj şi studenţii din ani terminali pentru a-i ajuta să se integreze pe piaţa muncii UE“, a declarat Tereza Vladu-Şuvaina, directoare în cadrul CCI „Oltenia“.

Diplomele sunt recunoscute în baza unei evaluări

Participanţii la eveniment au fost informaţi cu privire la oportunităţile de care pot beneficia tinerii absolvenţi pe piaţa muncii. Unul dintre subiectele abordate de reprezentantul Universităţii din Craiova a fost recunoaşterea diplomelor în învăţământul superior, care poate facilita accesul pe piaţa muncii. „Potrivit Convenţiei de la Lisabona (1997) a Consiliului Europei şi UNESCO, diplomele emise în ţară vor fi recunoscute în altă ţară semnatară în baza unui proces de evaluare“, a declarat Gabriel Olteanu, reprezentantul Universităţii din Craiova.
Totuşi, potrivit acestuia, recunoaşterea diplomelor poate fi uşurată dacă absolventul de facultate aplică pentru studii superioare în ţara respectivă.

Cum puteţi obţine un loc de muncă pe piaţa UE

În ceea ce priveşte libera circulaţie a forţei de muncă, este binecunoscut faptul că în prezent pentru români există încă o serie de restricţii (până la 30 aprilie 2011). În acest context, pentru a se angaja cât mai uşor în „vechea UE“ în profesia pentru care s-au pregătit, tinerii studenţi trebuie să parcurgă unele etape.
„Într-o profesie calificată nu vor putea fi angajaţi într-o ţară veche UE, ci doar parcurgând câţiva paşi. O dată ce un tânăr a studiat o anumită perioadă în străinătate, va putea mai uşor să-şi continue studiile de masterat şi doctorat în ţara respectivă. Acesta este culoarul ce permite cel mai uşor angajarea în UE“, a declarat Olteanu.

Burse prea mici pentru studii în străinătate

Procentul de studenţi craioveni care se angajează în străinătate este destul de greu de apreciat. Bursele prea mici reprezintă principalul impediment în cazul celor care aleg să nu plece la studii. „Frecvent, sumele oferite prin burse nu acoperă costurile. Cei mai mulţi colegi nu vor să se ducă pentru că nu au din ce să trăiască acolo“, a declarat Ionuţ Armaşu, unul dintre studenţii prezenţi la acţiunea de ieri. Afirmaţia a fost susţinută şi de un reprezentant al Universităţii. „Anual, prin programul Socrates pleacă 100 de studenţi. Uneori nu sunt sume suficiente, astfel că un student care nu are surse financiare proprii nu rezistă“, a explicat Gabriel Olteanu.

Sprijinul pentru tinerii antreprenori, încă în stadiu de principiu

La masa rotundă organizată de CCI „Oltenia“ au fost prezentate şi facilităţile de care ar putea beneficia tinerii care vor să demareze o afacere.
Legea nr. 350/2006 (Legea Tinerilor) prevede că „statul stimulează iniţiativele antreprenoriale ale tinerilor, susţinând prin alocaţii financiare nerambursabile accesul acestora la servicii de consultanţă specifice demarării unei afaceri“. Potrivit acesteia, statul acordă sprijin tinerilor pentru înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii şi pentru realizarea de investiţii, prin programe de creditare preferenţială.
Alte facilităţi „oferite de stat“ pentru tinerii absolvenţi constau şi în reduceri de taxe şi impozite şi în organizarea de cursuri de iniţiere gratuite în domeniul managementului şi în cel al administrării afacerilor.
Potrivit reprezentanţilor Universităţii din Craiova, cu toate că Legea nr. 350/2006 prevedea ca, în termen de 60 de zile de la intrarea sa în vigoare, guvernul să elaboreze şi să aprobe normele de aplicare, acestea se lasă încă aşteptate.
„Deocamdată, acest sprijin este însă la nivel de principiu deoarece nu există norme de aplicare“, a declarat Gabriel Olteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII