16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExtracţie automatizată de profit

Extracţie automatizată de profit

Proiectarea şi execuţia echipamentelor de automatizare pot aduce profit anual net de miliarde. Sisteme de automatizare pentru utilaje de extracţie a cărbunelui, staţii electrice, mori de ciment care funcţionează automat, supravegheate şi comandate de la distanţă, aduc profit firmei executante.

La investiţia într-o firmă de proiectare şi execuţie a echipamentelor de automatizare trebuie să adaugi experienţă şi cunoştinţe. Ai nevoie de echipament de măsurare şi montare, precum şi de calculatoare pe care să dezvolţi programele de automatizare. Suma cu care se poate începe se ridică la 100.000 de euro, însă, după amortizarea investiţiei, profitul net poate ajunge de câteva ori mai mare decât investiţia iniţială. Firme de proiectare a sistemelor de automatizare funcţionează cu succes în domeniul instalaţiilor electrice, producţia de echipament greu, dar şi minerit, unde companiile miniere simt nevoia creşterii eficienţei extracţiei. Contractele de acest tip se câştigă prin licitaţie, iar valoarea de zeci de miliarde la care se ridică înseamnă profit de sute de mii de euro pentru firma care execută lucrările. Fluxul de bani care ar intra în firmă nu se opreşte aici, profitul vine şi din service-ul pentru echipamentele vândute.

Firmă doljeană care a început în Gorj

Romdata Craiova a fost înfiinţată în 1998, având ca nucleu un grup de şapte persoane, colegi la un fost institut de proiectare pentru automatizări. Având o bază de cunoştinţe şi experienţă, Valentin Săceanu, directorul actual al firmei, împreună cu colegii săi au pus bazele firmei Romdata AQ SRL, având ca profil proiectarea şi execuţia echipamentelor de automatizări în minerit. Începutul a fost greu, iar prima lucrare a fost în Gorj, la o carieră minieră de suprafaţă şi a constat în proiectarea unui sistem de urmărire a producţiei.
„Am profitat că potenţialii clienţi ne cunoşteau de la institut şi aveau încredere că putem oferi calitate“, a declarat Valentin Săceanu. Echipamentul de achiziţie a datelor, o dată proiectat, se montează pe utilajele de minerit. „Funcţionează ca un sistem de diagnostic. În cazul unei defecţiuni, echipa de reparaţii se duce la punct ochit, fără să fie nevoie să verifice toată banda. Economisirea timpului creşte eficienţa extracţiei“, explică patronul Romdata.
Alte lucrări pe care firma le-a abordat de-a lungul timpului au fost modernizarea de staţii electrice de tensiune medie folosite, de asemenea, în industria minieră pentru alimentarea utilajelor şi modernizarea morilor de ciment prin automatizare, astfel încât să fie posibile urmărirea şi comanda de la distanţă. În 2005, Romdata se plasa pe locurile fruntaşe ale unui top realizat de Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia“, iar în 2006 avea o cifră de afaceri de 120 de miliarde de lei vechi. Profitul net pe anul 2006 a fost de circa şapte miliarde de lei vechi, având 13 angajaţi.
Cea mai mare parte din cifra de afaceri a firmei provine din contracte câştigate prin licitaţie, astfel că foarte importantă este calitatea lucrărilor, o dovadă în acest sens fiind certificatul de calitate ISO 9001:20001. Profitul vine în continuare din activitatea de service, o „afacere în afacere“. Contractele de service stipulează plata pentru astfel de servicii o dată ce expiră perioada de garanţie. Service-ul necesită investiţii suplimentare, însă la un număr mare de echipamente vândute, profitul pe acest segment poate susţine singur cheltuielile firmei, celelalte activităţi transformându-se în profit net.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS