17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMunca la negru învinge reţeaua Eures

Munca la negru învinge reţeaua Eures

Pe măsură ce apar noi locuri de muncă în reţea, din ce în ce mai mulţi craioveni vin să se intereseze la reprezentantul Eures în teritoriu despre locurile de muncă disponibile în UE pentru români. Cu toate acestea, majoritatea craiovenilor par să prefere munca la negru în străinătate.

În contextul strategiei europene trasate în domeniul muncii, mobilitatea muncitorilor este nu numai un drept fundamental al cetăţenilor UE, ci şi un instrument pentru crearea unei pieţe a muncii unice europene. Pentru a facilita libera circulaţie în Spaţiul Economic European – SEE (ţările UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi Elveţia, serviciile publice de muncă din aceste ţări sunt organizate într-o reţea europeană coordonată de Comisia Europeană denumită EURES.

EURES se accesează fie prin internet, fie prin consilierii din judeţ

Craiovenii care visează să muncească în spaţiul UE şi Spaţiul Economic European pot găsi locurile de muncă libere pe site-ul EURES (www.eures.europa.eu), care poate fi accesat şi în limba română. Ieri, de exemplu, pe site-ul EURES, erau înregistrate peste 1,17 milioane de posturi vacante şi peste 257.000 de CV-uri.
www.eures.europa.eu nu este însă singurul mod de accesare a locurilor de muncă vacante în UE. Începând de anul acesta, în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj există un birou de informare şi consiliere în acest sens. Cu toate acestea, fie că apelează la varianta electronică, fie că nu ştiu de existenţa lui, craiovenii nu prea se înghesuie să-şi ia CV-ul standard de la consilierul EURES pentru a aplica pentru un job în Europa sau pentru a-şi arăta disponibilitatea. „De la începutul lunii mai şi până în prezent, 18 persoane s-au interesat de locurile de muncă vacante pentru români. În primele patru luni ale anului, numărul acesora s-a ridicat la 55, dintre care şase s-au întors deja cu CV-urile pentru a fi trimise“, a declarat Simona Dumitriu, consilierul EURES din Dolj.

Cei mai mulţi sunt tentaţi să lucreze la negru

Cu toate că de la o lună la alta numărul craiovenilor care au apelat la reţea este în continuă creştere – 7 în ianuarie, 12 în februarie, 17 în martie şi 19 în aprilie – reprezentanţii mediului de afaceri consideră că acesta este încă destul de mic. „Sunt foarte puţini faţă de numărul celor care pleacă pe cont propriu. Acest lucru este şi pentru că a pleca la muncă presupune o mulţime de acte, care trebuie traduse, şi cu care se cheltuiesc astfel nişte bani. În plus, trebuie să-şi ia permisul de muncă“, a declarat Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Potrivit acestuia, cei mai mulţi sunt tentaţi să lucreze la negru şi între timp să-şi rezolve problemele.

„Solicită Italia şi Spania“

Potrivit consilierului EURES din Dolj, cei mai mulţi craioveni care vor informaţii de la AJOFM Dolj solicită locuri de muncă în Spania şi Italia. Totuşi, pentru că nu există prea multe locuri vacante prin reţea pentru aceste ţări (firmele din UE îşi recrutează personal şi cu sprijinul Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă, acesta fiind şi un motiv în plus pentru care numărul craiovenilor nu apelează la EURES), craiovenii se reorientează. „Solicită mult Italia şi Spania. Dacă nu sunt locuri disponibile, cei mai mulţi s-au orientat însă către ţări precum Finlanda şi Cipru“, a explicat Simona Dumitriu. De fapt, conform acesteia, pentru un loc de muncă în străinătate sunt şi craioveni dispuşi să accepte un loc de muncă sub nivelul lor de studiu. „Am avut şi şase persoane (din cei 55%) cu studii superioare – ingineri care au acceptat să aplice pentru un loc de muncă sub nivelul lor de calificare – mecanic“, a adăugat Dumitriu.

Locuri noi de muncă pentru români în reţeaua EURES

Luna aceasta, prin reţeaua EURES au fost lansate peste 1.700 de locuri de muncă în ţări precum Cipru, Finlanda, Franţa, Irlanda, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. „Astăzi au venit opt locuri de muncă disponibile în localitatea Adelso (Suedia) – două locuri de zugrav, două de zidar şi patru de tâmplari“, a spus consilierul EURES. Printre cerinţe sunt disponibilitatea de a învăţa procesul de construire suedez, precum şi cunoştinţe de limba germană sau engleză. În ceea ce priveşte salariul, acesta variază între 60 şi 90 de coroane suedeze (SEK)/oră pentru zugravi, respectiv între 70 şi 100 de SEK/oră pentru zidari şi tâmplari.

Obiectivul EURES

Potrivit www.eures.europa.eu, obiectivul EURES este de a oferi informaţii, recomandări şi servicii de recrutare/plasare (găsire a candidatului/locului de muncă potrivit) în beneficiul lucrătorilor şi angajatorilor, precum şi al oricărui cetăţean care doreşte să beneficieze de principiul liberei circulaţii a persoanelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS