21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPoliticienii au dat ţeapă agriculturii

Politicienii au dat ţeapă agriculturii

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) are conturile blocate pentru o datorie de peste 200 de miliarde de lei şi nu poate să efectueze lucrări de întreţinere a sistemului de irigaţii pe care ar trebui să le comande Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).
 
Persoane importante din lumea politică actuală au făcut lobby, în urmă cu nouă ani, pe lângă Guvernul României pentru firma americană Transchem Finance & Trade Corp, care a beneficiat de un împrumut de 160 de milioane de dolari, garantat de statul român, pentru modernizarea agriculturii noastre, prin Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare din cadrul Ministerului Agriculturii. Managementul programului a fost asigurat de firma Transag Production Company SRL, administrată de cetăţeni americani şi de un israelian. Totul a fost un fiasco. Proiectul de aşa-zisă agricultură de performanţă s-a încheiat în 2004, cu un prejudiciu adus statului român de aproape 100 de milioane de dolari.
Statul român a fost obligat să ramburseze împrumutul extern în locul firmelor americane Transchem şi Transag Production Company, deoarece l-a garantat. În 2005, Sebastian Bodu a pus sechestru pe conturile SNIF, din cadrul Ministerului Agriculturii, pentru recuperarea celor aproximativ 100 de milioane de dolari. Ministerul Agriculturii a făcut un control şi a sesizat Parchetul General încă din februarie 2005, dar acesta nu a anunţat finalizarea cercetărilor.

ROMAG – ţeapa agriculturii româneşti

Programul ROMAG ’98 a ţinut mult timp prima pagină a gazetelor. Pe scurt, prin acest proiect, care nu a funcţionat niciodată, se încerca înfiinţarea unor ferme-model, după modelul american, pe o suprafaţă de 50.000 de hectare, în câteva judeţe din sudul ţării. În 1997, SNIF a dorit să aducă în ţara noastră „pachete agricole“ (sisteme de irigaţii, substanţe chimice pentru protecţia plantelor şi seminţe), în urma unui contract încheiat cu firma americană Transchem Finance & Trade Corporation. Având în vedere că aceste ferme nu au fost înfiinţate niciodată, iar banii nu au fost returnaţi, statul român a fost păgubit prin executarea scrisorilor de garanţie. În prezent, majoritatea utilajelor şi echipamentelor de irigaţii, aduse pe bani grei din străinătate, şi care numai pentru ce au fost aduse nu au fost folosite, au fost vândute, în licitaţii, de AVAS, dar la preţuri mult mai mici decât cele pe care statul le-a plătit pentru ele. Cu toate acestea, nimeni nu a răspuns până acum.

Cine se ocupă de irigaţii?

În domeniul îmbunătăţirilor funciare, există două instituţii responsabile, respectiv Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare şi Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. SNIF exploatează lucrările de îmbunătăţiri funciare şi gestionează canalele de drenaj şi pompele de evacuare a apelor din zonele agricole. Societatea execută lucrările contractate de ANIF şi acţiunile de intervenţie în cazul stării de necesitate. Potrivit legii, SNIF beneficiază de o perioadă de graţie, până în octombrie 2007, în care îi sunt încredinţate direct lucrări de îmbunătăţiri funciare. În contextul în care, din cauza secetei, guvernul a suplimentat banii alocaţi pentru irigaţii, directorul ANIF, Eugen Nastea, se declară îngrijorat că unicul prestator direct de servicii de îmbunătăţiri funciare are conturile blocate. „SNIF are conturile blocate de aproape o lună şi se află în imposibilitatea de a executa lucrări de amenajare a sistemelor de irigaţii. Este o situaţie complicată, pentru că există bani de la guvern, dar nu are cine să execute lucrările respective. I-am explicat situaţia ministrului agriculturii, Decebal Traian Remeş, şi i-am solicitat găsirea unor proceduri legale de achiziţii“, a declarat presei Nastea.

Conturi blocate la centru

Totuşi, directorul general al SNIF, Luigi Berghes, susţine că societatea este capabilă să execute lucrările de îmbunătăţiri funciare, chiar dacă are conturile blocate. „Facem lucrări pe credit, ca la ţară, pe caiet. Să-mi dea comenzi ANIF şi răspund cu capul pentru executarea lucrărilor“, a declarat joi, pentru NewsIn, directorul general al SNIF, Luigi Berghes. Potrivit acestuia, SNIF are conturile blocate din luna aprilie, pentru datorii de 208 miliarde de lei vechi. „Aceste datorii sunt din perioada 1998-2003. În luna octombrie 2006 am obţinut o întrerupere a executării silite pentru şase luni. În acest an, la începutul lunii februarie, am depus un program de restructurare cu o durată de trei ani, în vederea privatizării. În mod firesc, nu pot realiza planul dacă ANAF îmi blochează conturile. Nu am cerut ştergerea datoriilor, dar trebuie să fiu lăsat să le plătesc. Patrimoniul SNIF este evaluat la 3.000 de miliarde de lei vechi, deci datoriile sunt sub 10% faţă de patrimoniu“, a menţionat Berghes.

Deşi datoare, SNIF funcţionează

Sucursala SNIF Dolj pare că are altă situaţie financiară, directorul adjunct Minel Veghea fiind convins că orice solicitare din partea ANIF va putea fi onorată.
„Nu am cunoştinţă să fie blocate conturile, pentru că zilele trecute s-au făcut operaţiuni financiare. Pentru lucrările pe care le-am executat pentru ANIF în judeţul Dolj ne datorează 2,5 miliarde până în luna aprilie şi alte patru miliarde de lei de atunci încoace. Anul acesta am încheiat contract cu ANIF foarte târziu, la sfârşitul lunii martie, pentru că ANIF a venit cu un model total dezavantajos pentru noi şi a fost necesară medierea Ministerului Agriculturii. Subliniez că nu vom avea nici o problemă cu întreţinerea sistemului dacă numărul contractelor se va mări, deoarece deja cele trei incinte în care sunt contracte sunt funcţionale“, a spus Minel Veghea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS