24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBlat în meciul gunoiului

Blat în meciul gunoiului

Primăria Craiova a pierdut, surprinzător, la prima vedere, disputa în instanţă cu SC Eco Sud SRL, administratorul rampei ecologice de la Mofleni, pe seama preţului plătit de craioveni firmei bucureştene pentru gunoiul menajer depozitat. Justiţia a decis irevocabil că tariful nu poate fi diminuat, aşa cum ceruse municipalitatea.

Curtea de Apel Bucureşti a confirmat irevocabil o decizie a Tribunalului Bucureşti, care anula o încercare firavă a Primăriei Craiova de a scădea cu patru dolari preţul pe tona de deşeuri plătit de craioveni firmei Eco Sud SRL Bucureşti, administratorul rampei ecologice a Băniei. Municipalitatea, prin Serviciul Public de Salubritate, este obligată acum să-i plătească firmei Eco Sud 1,8 milioane de lei reprezentând facturile neachitate pe timpul judecăţii: septembrie 2006 – mai 2007. Potrivit directorului general al Salubrităţii, Sorin Ciobanu, banii vor fi daţi cel mai probabil eşalonat. „Este o sumă foarte mare, pe care nu o putem suporta în condiţiile în care avem de încasat două milioane de lei de la populaţie. O să încercăm o eşalonare“, a spus vineri directorul Ciobanu.
Menţionăm că, după scandalul cu TVA-ul perceput ilegal populaţiei pentru depozitarea gunoiului, în august 2006, Consiliul Local Municipal Craiova a adoptat o hotărâre de modificare a tarifului, în sensul scăderii acestuia cu patru dolari pe tona de deşeuri depozitate, respectiv de la 17,85 USD plus TVA, la 13,85 USD plus TVA. În loc să fie susţinut prin demonstraţia simplă a abuzului căruia i-au căzut victime contribuabilii, respectiv perceperea TVA la o sumă care, conform contractului iniţial, trebuia să includă deja TVA, funcţionarii publici au înjghebat motivaţii sterpe, cum ar fi nerespectarea unor clauze privind realizarea drumului de acces sau acoperirea vechii rampe, lucruri care n-au nici o legătură cu tariful, mai ales că nici municipalitatea nu a respectat poate cea mai importantă clauză: depozitarea a minimum 160.000 de tone de gunoi anual. În aceste împrejurări, războiul în instanţă, cu aceste arme, era pierdut înainte de a începe.

Solomon se abţine

Potrivit contractului nr. 17 din 2002, „preţul negociat de părţi nu poate depăşi 12 dolari/tona, cu TVA inclus, pe toată durata contractului“. E adevărat că una dintre clauze dădea posibilitatea constructorului ca, în primii doi ani, la cifra stabilită conform condiţiei de mai sus, să adauge „50% din acest tarif“, pentru amortizarea mai rapidă a cheltuielilor. Tariful final convenit de asociaţi după criteriile din caietul de sarcini a fost de „11,9 dolari/tona cu TVA inclus“ plus „50% din această sumă“, adică exact 17,85 dolari/tona, cu TVA inclus. Numai că locuitorilor Craiovei li s-au luat, din iunie 2005 şi până în prezent, 21,2 dolari pentru fiecare tonă dusă la Mofleni. „Nu vom mai rămâne în aceeaşi eroare. Despre TVA, repet, aceia care au greşit, sau poate au făcut-o cu bună ştiinţă, vor răspunde în faţa organelor, şi penal, şi cum s-o mai stabili. Să plătească din buzunar, dacă au semnat pentru o măgărie!“, a spus în iunie 2006 primarul Craiovei, Antonie Solomon. La câteva zile, el a precizat: „Noi vom scădea tariful prin hotărâre de consiliu. Să facă după aia ce vor (Eco Sud – n.r.), să ne dea şi în judecată“.
Invitată în mod direct, Eco Sud chiar a făcut ce a vrut, a dat municipalitatea în judecată şi a câştigat, aşa cum era firesc. Vineri, deşi juriştii care au reprezentat primăria în proces îi sunt subordonaţi, iar actul adiţional prin care Eco Sud se asociază cu primăria în locul Systema Ecologic, fostul administrator al rampei, este semnat de el şi în ciuda faptului că scăderea tarifului a fost votată de consiliul local, al cărui mandatat este, Solomon nu a comentat. Nici despre banii luaţi cu japca de Salubritate din buzunarele craiovenilor nu a mai suflat nimeni o vorbă, nici în instanţă, dar nici în primărie şi n-a plătit nimeni. Irena Marcu, administrator la Eco Sud, nu a putut fi contactată.

Tariful, scăzut a doua oară 

În iunie 2007, conform literei contractului dintre Eco Sud şi Primăria Craiova, tariful ar trebui să scadă cu cel puţin patru dolari pe tonă cu TVA inclus, respectiv la 11,85 dolari pe tonă, cu TVA inclus. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU