10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComercianţii craioveni nu aplică taxa verde

Comercianţii craioveni nu aplică taxa verde

Deşi introdusă oficial de la 1 mai, taxa verde pentru colectarea deşeurilor de produse electronice şi electrocasnice nu se aplică în majoritatea magazinelor din Bănie. Comercianţii motivează fie că nu au nimic oficial, fie că nu ştiu cum să aplice această taxă.

Magazinele de electronice şi electrocasnice din Craiova nu aplică taxa verde pentru acest tip de produse, cu toate că ea este obligatorie de la 1 mai. Reprezentanţii firmelor de profil susţin că nu au primit nimic oficial şi nu ştiu dacă să încaseze sau nu bani de la clienţi şi, mai ales, unde să-i vireze. „Nu avem informaţii şi nu putem să comentăm. În industria IT, preţurile produselor se schimbă mereu, însă până acum nu ne-a venit nimic oficial în sensul includerii acestei taxe în preţ“, a declarat un reprezentant al magazinului ULTRA PRO COMPUTERS, din centrul oraşului. Alţi comercianţi spun că s-au interesat de taxă, că au văzut informaţiile în presă, dar că nu ştiu cum să procedeze. „Am întrebat peste tot şi nu se ştie nimic oficial, nici la depozitele de electrocasnice. Nu aplicăm taxa, pentru că mai întâi importatorul trebuie să-mi emită o factură pe baza căreia să pot să încasez bani de la oameni în contul acestei taxe. Deocamdată, nu am primit nici o factură de acest gen“, a spus, la rândul ei, o reprezentantă a magazinului TRAIAN, unde se comercializează o gamă diversă de electrocasnice.
Unii, mai conştiincioşi, au luat-o înainte şi şi-au extras categoriile de produse pentru care se aplică taxa şi care este cuantumul ei. „Avem o listă întreagă şi aplicăm taxa la preţuri. Cei care nu au introdus încă taxa riscă amenzi“, a afirmat Adrian Mascan, coordonator de vânzări la VERASYS International, firmă care comercializează produse IT. Societatea este afiliată la asociaţia ECO TIC – care se ocupă cu reciclarea de deşeuri de produse electronice şi electrocasnice şi aplică o taxă verde de şapte lei pentru diverse categorii de produse.

Taxe diferenţiate

Taxa pentru reciclarea deşeurilor de electronice şi electrocasnice este cerută de UE şi se aplică deja în spaţiul comunitar. Ea este ataşată preţului produselor, la achiziţionare, şi se încadrează între doi şi 20 de euro, în funcţie de greutatea produselor. Taxa se aplică pe clase, media fiind de cinci – şase euro pe fiecare produs. Cea mai mare este taxa pentru electrocasnice, care se încadrează între 15 şi 20 de euro. În celelalte state UE, consumatorul plăteşte circa 0,6 euro pe un kilogram de deşeuri, adică peste zece euro pentru un produs. Producătorii şi importatorii de electronice şi electrocasnice trebuie să-şi înfiinţeze puncte de colectare pentru aceste deşeuri şi să strângă cantităţi de rebuturi egale cu cele livrate pe piaţă, pentru a nu mai cotiza la fondul de mediu. Firmele pot să delege această activitate unor asociaţii specializate. Asociaţiile înfiinţate până acum sunt ECO-TIC (pentru produse IT), CECED România (electrocasnice) şi RECOLAMP (surse de iluminat).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS