13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii promovează sistemele europene de management

Craiovenii promovează sistemele europene de management

Pentru a face faţă, firmele trebuie să respecte standardele impuse de piaţa comunitară. Potrivit specialiştilor, până în prezent, mai puţin de jumătate din firmele mici din Craiova au implementat sisteme de management conforme cu standardele UE.

Începând din acest an, indiferent că vorbim de instituţii publice, de administraţie publică, educaţie, industrie, sănătate sau orice alt domeniu economico-social, toate trebuie să se ridice treptat la nivelul celor din Uniunea Europeană. Acestea pot implementa şi pot primi certificare pentru mai multe sisteme de management – sistem de management al calităţii (SMC), de mediu (SMM), de sănătate şi securitate ocupaţională (OHSAS) şi de siguranţa alimentară (HACCP). „Spre deosebire de sistemul de siguranţa alimentelor, care va fi obligatoriu, sunt facultative. Sunt însă pentru a promova producţia de calitate şi pentru a proteja mediul“, a declarat Alexandru Daviţoiu, director certificare în cadrul Asociaţiei „Mişcarea Română pentru Calitate“ (MRC), asociaţie ce şi-a propus promovarea calităţii. Potrivit acestuia, aproape toate firmele mari din Craiova au implementat măcar unul dintre sistemele de management. „Peste 95% din firmele mari din Craiova sunt deja certificate. În ceea ce priveşte firmele mici – de până-n zece oameni – vorbim de  doar 40-50%“, a adăugat Daviţoiu.

Numai prin calitate vom putea face paşii pe care-i vrem

Potrivit specialiştilor, implementarea acestor sisteme de management îi va proteja atât pe beneficiari, cât şi pe cei din jur şi va ajuta astfel firmele să facă faţă concurenţei pe piaţa europeană. „Un sistem de management al calităţii nu asigură neapărat câştigarea unei competiţii, dar lipsa lui poate contribui la pierderea unei competiţii“, a declarat Mihail Mangra, vicepreşedinte ştiinţific al MRC, la inaugurarea oficială a noului sediu al asociaţiei. Afirmaţia a fost susţinută şi de viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu. „Sunt un susţinător al calităţii pentru că numai astfel vom putea face paşii pe care-i vrem“, a declarat Nedelescu.

„Suntem în stadiu incipient al unei noi etape, aceea a cunoşterii“

Mişcarea Română pentru Calitate (MRC), înfiinţată în anul 1990, este o organizaţie profesională nonprofit, recunoscută de Guvernul României. Începând de ieri, MRC are un nou sediu, situat pe strada Gheorghe Bibescu nr.1. „Mişcarea Română pentru Calitate şi-a propus promovarea calităţii. În acest context, rolul nostru este de a informa mediul de afaceri asupra cerinţelor UE pentru a implementa firmele pe piaţa unică europeană“, a explicat Mihail Mangra.
Potrivit acestuia, în cadrul Asociaţiei MRC s-au înfiinţat două organisme – unul de formare continuă în domeniul calităţii, care certifică personal pentru domeniile de competenţă, precum manager sistem sau auditor în domeniile calitatea mediului, sănătate şi securitate ocupaţională, respectiv siguranţa alimentelor, precum şi unul de certificare a sistemelor SMC, SMM, OHSAS şi HACCP.
„Suntem în stadiu incipient al unei noi etape, aceea a cunoaşterii. În cadrul acestei societăţi, singura atitudine ce nu se învecheşte este de a învăţa“, a explicat Mangra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS