9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriHIDROELECTRICA, păgubită de băieţii deştepţi

HIDROELECTRICA, păgubită de băieţii deştepţi

Procurorii DIICOT descriu modul în care conducerea HIDROELECTRICA a încheiat mai multe contracte care au pus în pericol sistemul energetic naţional şi care au creat pagube societăţii şi economiei naţionale. În dosarul de urmărire penală sunt învinuite nouă persoane, inclusiv fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş.

Cele nouă persoane, printre care directorul general al HIDROELECTRICA, Traian Oprea, şi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş, s-ar face vinovate, în opinia procurorilor DIICOT, pentru subminarea economiei naţionale şi complot, potrivit NewsIn. „În perioada 2002-2003, funcţionarii numiţi în conducerea SC HIDROELECTRICA SA, folosindu-se de prerogativele funcţiilor în care au fost învestiţi, au constituit o asociaţie suprapusă, paralelă şi mulată pe organigrama societăţii care a folosit această societate în scopuri contrare obiectivelor statuate legale, care au fost de natură să submineze economia naţională prin afectarea funcţionării sistemului energetic naţional în condiţii de siguranţă, cu repercusiuni grave asupra întregului sistem economic naţional“, se arată în rezoluţia Parchetului.

Nucleul dur al băieţilor deştepţi

Potrivit procurorilor, nucleul de bază al „asociaţiei“ era constituit din cinci persoane aflate în conducerea societăţii HIDROELECTRICA: Eugen Pena – director general, Victoria Geormăneanu – directoare economică, George Lavinius – director comercial, Carmen Marin – directoare relaţii internaţionale, privatizare, şi Nicolae Opriş – şef serviciu marketing furnizare. „Asociaţia a funcţionat începând din anul 2002, până în prezent. Rolul de lider era deţinut iniţial de Eugen Pena, care „prin funcţia sa de factor de decizie, concerta acţiunile subordonaţilor după ierarhie“, în intervalul 1 ianuarie 2002 – 1 noiembrie 2003.  După această dată, acţiunea a fost preluată de Traian Oprea, numit în funcţia de director general al HIDROELECTRICA, pe care o deţine şi în prezent. Potrivit procurorilor, obiectivul era ca activitatea HIDROELECTRICA să fie reorientată în avantajul unor societăţi comerciale private care să obţină contracte de furnizare de energie electrică în mod preferenţial. Anchetatorii susţin că la nucleul iniţial ar mai fi aderat Georgeta Iosif, numită de Oprea în funcţia de directoare economică, şi Ion Lungu, preşedintele ANRE în perioada 26 iunie 2000 – 12 iulie 2004. Lungu a fost înlocuit la conducerea ANRE în 2005, de Nicolae Opriş. În 2006, a intrat pe fir şi Codruţ Şereş. Acesta „a sprijint asociaţia prin acţiuni contributive de ordin moral şi material“. Anchetatorii spun că fostul ministru ar fi ascuns „activităţile ilicite săvârşite de membrii grupării“ şi că nu a luat măsurile ce se impuneau, deşi a fost sesizat în acest sens.

Pagubă de 47 de milioane de dolari

Energy Holding a achiziţionat energie în 2004 la preţul de 65,4 lei/MWh, mai mic decât valoarea costului mediu de producţie, de 83,9 lei/MWh. În 2005, firma a cumpărat energie hidro la un preţ mediu de 69,8 lei/MWh, faţă de 89,6 lei/MWh. În total, o pagubă de 47 de milioane de dolari în contul HIDROELECTRICA. Energy Holding a încheiat un contract pe zece ani, în valoare de 922 de milioane de dolari, aproximativ 1,93% din PIB pentru perioada ianuarie-septembrie 2004. Procurorii mai spun că HIDROELECTRICA a prelungit în 2004, în mod ilegal, cu zece ani patru contracte cu societăţile Energy Holding, Euro-PEC SRL, ELECTROMAGNETICA SA şi LUXTEN SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS