6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe banca aleg daca imi deschid o firma

Ce banca aleg daca imi deschid o firma

Deschiderea propriei afaceri poate da multe batai de cap, mai ales ca persoanele interesate sunt puse in situatia de a face o serie de alegeri. Una dintre ele se refera la alegerea bancii in care urmeaza sa va deschideti contul bancar.


Deschiderea unui cont bancar la demararea unei afaceri este extrem de importanta pentru ca in el se depune capitalul social al firmei. Totusi, relatia persoana juridica-banca nu se opreste aici. Pentru o buna colaborare de viitor, deschiderea unui cont trebuie privita ca un parteneriat. Drept urmare, ca si in cazul persoanelor fizice care sunt interesate de un produs/serviciu bancar, si persoanele juridice trebuie sa faca o analiza serioasa a factorilor care vor influenta, din punct de vedere financiar, afacerea. „Pentru a fi bine informat, un antreprenor trebuie sa mearga macar la cinci banci inainte de a alege una“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul Bancii Nationale a României (BNR), sucursala Dolj.


Accesarea la distanta a conturilor va scapa de drumuri prea dese


Lista criteriilor ce trebuie luate in considerare când vine vorba de alegerea bancii „partenere“ este mare. Pentru a economisi timp, un prim element ce trebuie luat in considerare este accesarea la distanta a conturilor – suport telefonic, SMS, internet banking, care permit utilizatorului sa faca plati la furnizori, alimentari de card, plati externe, deschidere/lichidare direct de acasa sau de la birou. In plus, tranzactiile realizate prin acest tip de servicii beneficiaza de comisioane mai mici decât cele de la ghiseu.


Cu toate ca veti apela frecvent la astfel de solutii, deplasarea la ghiseu este inevitabila, fapt care implica un drum pâna la filiala bancii la care v-ati deschis contul. Pentru a economisi timp, alt element ce trebuie luat in considerare inainte de a deveni partenerul unei banci sau alteia este raspândirea agentiilor care asigura usurinta de a lua legatura cu aceasta institutie. „Trebuie sa ia in considerare si dezvoltarea retelei de sucursale si agentii care se reflecta in calitatea serviciului in primul rând prin diminuarea timpului clientului“, a declarat pentru GdS Viorel Ispas, responsabil Serviciul Relatii cu Media, Directia Comunicare din cadrul BRD Groupe Société Générale.


Flexibilitatea bancii este un atu


Potrivit lui Viorel Ispas, alt element ce trebuie luat in considerare este si flexibilitatea bancii, afirmatie sustinuta si de alti specialisti din domeniul financiar-bancar. „Un antreprenor aflat la inceput de drum trebuie sa aiba in vedere in primul rând flexibilitatea bancii pentru ca in acest moment nu are experienta, iar firma are o multitudine de probleme“, a declarat Doru Patrascu, directorul Sucursalei Craiova a Bancii Transilvania. Potrivit acestuia, banca trebuie sa fie compatibila cu nevoile clientului si sa-l indrume.


Gama de produse oferite va ajuta la inceput de drum


Alte elemente ce trebuie luate in considerare sunt reteaua de bancomate, performanta pe piata, orarul de lucru cu publicul, precum si amabilitatea personalului. Totusi, nu trebuie neglijate nici comisioanele percepute, care in cazul unor banci sunt negociabile pentru clientii persoane fizice, dobânzile practicate, birocratia, suportul dat clientilor. „Foarte importanta este si gama de produse oferite clientilor. Un criteriu in plus sunt si produsele de timp Start-Up care lasa posibilitatea clientilor sa apeleze la banca inca din primele sase luni – un an“, a declarat Viorel Ispas. Acesta este de parere ca trebuie luate in considerare seriozitatea si calitatea serviciilor bancare oferite.


Daca nici dupa ce au evaluat toate aceste criterii nu s-au hotarât asupra unei banci anume, antreprenorii pot sa apeleze la mai multe unitatii bancare. „Un client poate sa deschida conturi la mai multe banci. Teoretic, poate deschide la toate cele 25 de banci din Craiova. In acest mod i se ingreuneaza insa gestiunea“, a declarat Gheorghe Gherghinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS