16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNu mai inrosim oua de rata

Nu mai inrosim oua de rata

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca, de Pasti, este interzisa comercializarea oualor de rata in pietele agroalimentare, iar carnea de miel se poate comercializa doar daca este marcata cu stampila de forma rotunda.


Comunicatul ANSVSA precizeaza ca „ouale sunt admise pentru consumul public numai daca sunt marcate cu data ouatului si daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara. Nu vor fi admise pentru comercializare ouale cu coaja crapata sau cele de rata“.


In ceea ce priveste comercializarea carnii de miel, ANSVSA mentioneaza ca sunt obligatorii certificatul de sanatate publica veterinara si marca de sanatate. Aceasta are forma rotunda, pentru carnea destinata pietei nationale, si ovala pentru carnea destinata exportului.


DSV Dolj da explicatii


Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj, spune ca s-a interzis comercializarea oualor de rata pentru ca sunt purtatoare de salmonela. Din aceasta cauza sunt interzise si in preparatele de patiserie.


In ceea ce priveste carnea de miel, normele sanitar-veterinare interzic sacrificarea mieilor in centrele volante. Pentru vânzarea in galantar, animalele se vor sacrifica numai in abator, sub control sanitar-veterinar. Comerciantii care vor veni in piete de Pasti vor fi obligati sa vânda miei vii, urmând ca oamenii care i-au cumparat sa sacrifice animalul in propria gospodarie. Daca vânzatorii vor dori sa sacrifice animalele inainte de comercializare, vor plati o taxa catre abator, care urmeaza sa fie stabilita de aceste unitati.


De asemenea, directorul DSV Dolj intentioneaza sa colaboreze cu celelalte autoritati pentru a se asigura ca normele de siguranta a alimentatiei se vor respecta in perioada Sfintelor Pasti. „Vreau sa solicit o intâlnire cu prefectul, politia, jandarmeria si cei de la administratia pietelor pentru ca, in Saptamâna Mare, echipe mixte sa patruleze si sa asigure respectarea normelor de siguranta sanitar-veterinara“, a declarat Andrei Butaru. Totodata, acesta a precizat ca persoanele care nu se vor conforma risca amenzi intre cinci si zece milioane de lei vechi.


Ce spun oamenii


Craiovenii afirma ca li se pare ciudata directiva ANSVSA, prin care se interzice comercializarea oualor de rata. „Am tot mâncat pâna acum oua de rata si ori de câte ori merg la tara numai de-astea manânc. Nu am avut niciodata nimic“, a spus Florina Segarceanu, care a venit in piata sa cumpere oua.


I.G., vânzatoare la un magazin de profil, este de aceeasi parere. „Am vazut la televizor ca nu ai voie sa vinzi oua de rata. Nici nu am vândut de rata, e adevarat, dar nici nu am auzit pe cineva sa se imbolnaveasca din cauza lor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS