5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAsociatie cu penalitati de 990 de milioane

Asociatie cu penalitati de 990 de milioane

Locatarii incadrati la Asociatia de proprietari bl. 33 Craiovita Noua si Asociatia nr. 72 Oltenia sunt nevoiti sa plateasca penalitati de 990 de milioane de lei vechi din cauza administratorului care nu a efectuat toate platile catre Termoficare.


Inceputul anului 2007 le-a adus unor proprietari de apartamente din Asociatia bl. 33 Craiovita Noua o „bucurie“ sub forma penalitatilor impuse de Regia de Termoficare care se ridica la suma de 99.084 de lei. De atunci, luna de luna, fisa cu datorii catre asociatie are sectiunea de penalizari plina cu cifre infricosatoare, de ordinului sutelor de lei. Problemele au aparut atunci când Regia de Termoficare a intrerupt furnizarea agentului termic. Datoriile mari catre Termoficare si neintelegerile referitoare la cine ar trebui sa le plateasca au dus la divizarea asociatiei de proprietari si infiintarea unei noi asociatii, nr. 72 Oltenia, care include cele sase scari ale blocului 33 din Craiovita Noua.


Bani lipsa, datorii si contracte neonorate


In noiembrie 2005 – ianuarie 2006, Primaria Craiova a facut un control prin Serviciul Coordonare Asociatii Proprietari, prilej cu care a constatat un deficit de 44.993 de lei, precum si penalitati catre Regia de Termoficare in valoare de 99.084 de lei, care nu fusesera repartizate pe listele de plata. Presupusii vinovati au fost Eugenia Brândas, in calitate de administrator al asociatiei, si Ion Ionascu, presedintele acesteia. Conform lui Mihai Baluta, actualul administrator al Asociatiei de proprietari bl. 33 Craiovita Noua, celor doi li se poate imputa nu doar prejudiciul de 450 de milioane si datoria catre Termoficare, ci si o datorie catre firma Imperbit pentru un contract de lucrari in valoare de aproximativ 12.000 de lei, facute in beneficiul asociatiei. Presedintii celor doua asociatii si comitetele executive au intentat un proces Eugeniei Brândas pentru recuperarea banilor, altfel proprietarii fiind nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru acoperirea debitului catre Termoficare.


Controlul primariei a inlaturat administratorul, nu si datoria


Cum de s-a ajuns la datoria de aproape un miliard de lei vechi catre Regia de Termoficare? Marian Giubelan, seful Serviciului Coordonare Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Craiova, spune ca in urma unui control anterior i-a fost retras atestatul Eugeniei Brândas. „Nu mai indeplinea conditiile legale, atestatul i-a fost retras, dar asociatia de proprietari a continuat sa apeleze la serviciile doamnei Brândas. Un control ulterior a dispus convocarea unei adunari generale a proprietarilor si administratorul a fost schimbat“. In ceea ce priveste prejudiciul creat de Eugenia Brândas, Marian Giubelan spune ca a inaintat actele organelor de politie abilitate, urmând ca acestea sa efectueze cercetari dupa procedurile specifice.


Tatian Tudorache, directorul general al Termoficarii, a confirmat ca regia a intrerupt furnizarea agentului termic catre locatarii blocurilor asociatiei in cauza, explicând ca in functie de facturile pe care le primeste de la propriul furnizor emite facturi catre asociatiile de proprietari. Atunci când acestea nu sunt platite la timp, banii sunt recuperati cu penalitati in functie de cele pe care regia le primeste de la furnizorul sau. „Penalitatile curg, iar recuperarea banilor de la fostul administrator este o chestiune interna a asociatiei“, a declarat Tatian Tudorache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS