3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMai mult cumparam decât vindem

Mai mult cumparam decât vindem

Doljenii si-au pastrat si in 2006 obiceiul de a consuma mai mult decât produc. Desi anul trecut valoarea exporturilor doljenilor a crescut, comparativ cu anul precedent, cu aproape 23%, valoarea importurilor le-a depasit cu mult.


Potrivit informatiilor primite de la Directia Regionala de Statistica Dolj, inscrierea României in procesul de integrare europeana a condus la o crestere mult mai dinamica a schimburilor noastre cu UE, acesta reprezentând de departe principalul nostru partener extern. Potrivit specialistilor, dinamica schimburilor nu se observa numai la nivel international, ci si la nivel judetean. „In perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2006, la nivelul judetului Dolj, exporturile de marfuri, exprimate in FOB, au fost de peste 318 milioane de euro, cu 13,7% mai mari decât in primele 11 luni ale lui 2005“, a declarat Mariana Tanase, directoarea executiva a Directiei Regionale de Statistica Dolj. Potrivit spuselor acesteia, din totalul exporturilor, produsele industriale au reprezentat 97,8%, in timp ce produsele din agricultura detin o pondere de putin peste 2%. „Considerând structura pe marfuri, pe locul intâi ca pondere se situeaza exporturile de «masini, aparate si echipamente electrice», cu 46,5%“, a spus Tanase. Locul doi este ocupat de sectiunea „materii textile si articole din acestea“, cu aproximativ 25% din exporturi. Totusi, in timp ce sectiuna „masini, aparate si echipamente electrice“ a intregistrat o crestere de aproximativ 58% fata de 2005, exporturile de „materii textile si articole din acestea“ au scazut cu 5.000 de euro fata de perioada similara a anului 2005.


Au crescut importurile


Anul trecut, Doljul nu s-a lasat mai prejos nici in ceea ce priveste importurile. Astfel, importurile CIF derulate in perioada ianuarie – noiembrie 2006 au fost de peste 415 milioane de euro, cu aproape 23% mai mult fata de perioada corespunzatoare a anului 2005. „In primele 11 luni ale lui 2006, cele mai importante au fost importurile de «masini, aparate si echipamente electrice» (aproximativ 33% din totalul importurilor, in crestere cu 42,5% fata de 2005), urmate de „mijloace de transport“ (reprezinta peste 22% din totalul importurilor, in crestere fata de perioada corespunzatoare din anul precedent)“, a spus Mariana Tanase.


Deficit comercial in Dolj si Gorj


Potrivit spuselor reprezentantilor Directiei Regionale de Statistica Dolj, balanta comerciala din primele 11 luni ale lui 2006 prezinta un deficit in valoare de peste 64 de milioane de euro (preturi FOB) fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, când s-a inregistrat un deficit de aproape 32 de milioane de euro. In Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, valori negative ale balantei comerciale au mai fost inregistrate numai in judetul Gorj (2,3 milioane de euro). Drept urmare, la nivelul Regiunii, balanta comerciala a inregistrat un excedent (in valoare de aproximativ 718 milioane de euro). „La nivelul judetelor, aceasta a inregistrat valori pozitive in Olt (peste 550 de milioane de euro), Vâlcea (peste 190 de milioane de euro) si Mehedinti (aproximativ 37 de milioane de euro).


Pretul FOB si pretul CIF


Pretul FOB reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pâna la punctul de imbarcare, precum si toate taxele suportate pentru ca marfa sa fie incarcata. Pretul CIF reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale pretului FOB, cât si transportul international.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS