16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-a semnat contractul colectiv de munca la Alro

S-a semnat contractul colectiv de munca la Alro

Cele cinci sindicate din SC Alro SA si doua sindicate din fosta Alprom, care a fuzionat cu Alro anul trecut, au semnat luni, cu o intârziere de aproape o jumatate de luna peste termenul legal, contractul colectiv de munca pentru 2007. Intârzierea ar putea fi explicata prin deplasarea conducerii executive a societatii la Moscova, in perioada Revelionului pe stil vechi, dar si prin implicarea Alro in scandalul energiei ieftine care-l vizeaza pe Theodor Stolojan, actionar al societatii.


Muncitorii de la Electroliza, de la 1 ianuarie 2007, primesc 20% marire de salariu, cel mai mare procent obtinut prin negocieri. Cel mai mic procent l-au primit necalificatii, care câstigau 7,6 milioane si care de la inceputul anului mai primesc 5%, ca si angajatii de la Atelierul electric.


„Am obtinut o marire cu 10% pentru toti si 12% pentru sectoare ceva mai grele cum este Turnatoria. De asemenea, toti angajatii vor primi tichete de masa in valoare de 1,5 milioane de lei, iar din octombrie sporurile permanente, mai putin vechimea, care difera, vor fi introduse in salariul de baza“, a declarat Constantin Popescu, de la Sindicatul „Aluministul“. „Electroliza nu mai era tentanta pentru nimeni. Speram ca acum sa devina“, a spus liderul sindical.


Prima de Pasti de 500 de lei, in bonuri valorice


Angajatii producatorului de aluminiu vor primi si in 2007 prime si bonusuri, negociate prin CCM, valabil atât in Alro, cât si in fosta Alprom. Prima de Paste a inregistrat cea mai mare crestere, de la 389 de lei brut, cât era anul trecut, la 500 de lei net, in bonuri valorice. De asemenea, prima din profit a fost stabilita la doua salarii de baza pentru fiecare angajat, plus sporurile permanente si vechimea. De Craciun, angajatii societatii vor primi 70% din salariul de baza, plus sporurile permanente si tichete valorice de 150 de lei. Sporurile se incheie cu al treisprezecelea salariu, 550 lei net.


Si in fosta Alprom au fost acordate mariri salariale „pe grila“. Cel mai mult primesc angajatii laminorului de benzi la cald – 17%, in timp ce muncitorii de la laminorul de table si benzi au, de la 1 ianuarie, 11,8% in plus la leafa. Economistii, inginerii si tehnicienii de la celelalte compartimente functionale si TESA au obtinut zece procente marire. Salariatii de la utilitati si celelalte compartimente primesc doar opt la suta marire de salariu. „Este un contract rezonabil. Daca procentele de crestere pentru unii nu par semnificative, câstigurile lunare si prima la profit sunt rezonabile“, a declarat Constantin Gagiu, liderul sindicatului majoritar din fosta Alprom.


Liderul a anuntat totodata ca pe lânga tichetele de masa, angajatii vor primi si o masa de protectie. „Masa de protectie se va acorda din martie. Fie se va semna contract de catering cu o societate, fie se va infiinta la cantina Alro o linie automata“, a mai spus Constantin Gagiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS