17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSoarta DAEWOO Craiova, la mâna justitiei

Soarta DAEWOO Craiova, la mâna justitiei

Societatea ar datora statului 752 de milioane de euro, ca taxe vamale pentru importurile de componente auto. Solutionarea conflictului ajunge in justitie, dupa ce contestatia depusa de oficialii societatii la ANAF a fost respinsa. Reprezentantii AVAS sustin ca procesul nu va afecta privatizarea.


Situatia datoriilor in valoare de 752 de milioane de euro pe care DAEWOO AUTOMOBILE ROMANIA (DWAR) le-ar avea catre bugetul de stat se va decide in instanta, au informat ieri partile angrenate in acest conflict. In octombrie 2006, Directia Regionala Vamala (DRV) Craiova a efectuat un control la societate si a concluzionat ca unitatea datoreaza suma mentionata in contul taxelor vamale la importurile de componente auto din perioada 1994-2001, la care s-au calculat penalitati de intârziere.


Imediat dupa intocmirea procesului-verbal de control, DRV s-a trezit cu o plângere din partea DWAR catre Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), prin care societatea craioveana contesta ordinul de control. Reprezentantii societatii sustin ca in perioada mentionata DAEWOO Craiova a beneficiat de facilitati la importuri din partea statului român si, prin urmare, nu datoreaza nimic statului.


Controlul a fost contestat pe cale administrativa si a fost trimis spre analiza Comisiei de solutionare a contestatiilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Potrivit celor declarate ieri de Lucian Lutaru, directorul AUTOMOBILE CRAIOVA SA (ACSA), firma actionara cu 49% la DAEWOO Craiova, ANAF a respins contestatia formulata de societate.


„Contestatia facuta catre ANAF a fost respinsa recent. Nici nu se putea ca ANAF sa se dezica de concluziile organelor de control din subordine. Mai ramâne calea de atac in justitie“, a afirmat Lutaru.


Litigiu mentionat in caietul de sarcini


Varianta de atac in justitie a fost confirmata si de purtatorul de cuvânt al DAEWOO Craiova, Valeriu Gârlea, care a afirmat: „Nu este un subiect de dezbatere publica acest control. Am contestat concluziile din procesul-verbal de control pe toate caile legale“. Potrivit lui Gârlea, procesul se afla deja pe rol.


In cazul in care datoriile societatii craiovene ar ramâne definitive, voci avizate sustin ca obligatiile DWAR catre stat ar putea fi stinse prin procedura de dare in plata a activelor uzinei si trecerea acestor bunuri imobile in domeniul privat al statului. Procedura de dare in plata consta in cedarea de catre firma datornica, in schimbul obligatiilor sale restante fata de fisc, a unui imobil sechestrat in cadrul procedurii de executare silita, care trece in proprietatea statului. Pentru anularea datoriilor, este nevoie de avizul Ministerului Finantelor Publice (MFP) si de acordul Consiliului Concurentei, care are ultimul cuvânt de spus in acest caz. Noua entitate care gestioneaza DAEWOO Craiova in vederea privatizarii este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Reprezentantii acestei institutii sustin ca procesul in care este angrenata DAEWOO Craiova nu va fi de natura sa influenteze privatizarea, cu toate ca potentialii investitori trebuie sa ia cunostinta despre litigiu. „Daca procesul nu va fi finalizat pâna la privatizare, acest lucru va fi mentionat in caietul de sarcini“, a precizat Adriana Tran, purtatoarea de cuvânt a AVAS.


Aceasta a mentionat ca nu este primul caz in care societatile scoase la privatizare au avut litigii de natura patrimoniala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS