11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSIF-urile agita din nou piata de capital

SIF-urile agita din nou piata de capital

Pragul de detinere la SIF-uri ar putea fi majorat la 5% din capitalul social, potrivit unui nou proiect de lege. Brokerii sustin ca modificarea legislativa va atrage mai multi investitori si va ridica pretul actiunilor. CNVM nu recomanda deocamdata o noua modificare legislativa, iar reprezentantii SIF privesc cu retinere propunerea.


Un proiect de lege privind majorarea pragului de detinere la Societatile de Investitii Financiare (SIF) de la 1 la 5% din capitalul social agita din nou spiritele la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), acolo unde sunt tranzactionate titlurile SIF. Primele efecte au fost vizibile la inceputul acestei saptamâni, când zvonurile conform carora proiectul a obtinut deja avizul a doua ministere a dus la cresterea cotatiilor pentru actiunile SIF cu aproape 4%. Zvonurile nu s-au adeverit. Deocamdata, atât Ministerul Finantelor Publice (MFP), cât si Ministerul Justitiei s-au abtinut sa dea aviz proiectului de lege, considerând ca nu este de competenta lor. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de reglementare si control pe piata de capital, considera ca o noua modificare legislativa este inoportuna in prezent, in conditiile in care organismele omoloage europene au in discutie noi prevederi in domeniu.


„CNVM a comunicat guvernului ca in aceasta perioada institutia participa in calitate de membru la intâlnirile Comitetului European de Valori Mobiliare si ale Comitetului European al Reglementarilor de Valori Mobiliare. In cadrul acestor intâlniri, se poarta discutii cu privire la adoptarea unor reglementari aplicabile organismelor de plasament colectiv, precum si a altor organisme de plasament colectiv, unde se incadreaza si societatile de investitii financiare. In acest context, CNVM considera ca adoptarea unei pozitii cu privire la propunerea legislativa trebuie sa aiba in vedere si aspectele legislatiei europene in dezbatere. CNVM considera ca nu este oportuna emiterea unui act normativ care sa modifice din nou textul Legii nr. 297/2004“, a precizat Ciprian Ene, purtatorul de cuvânt al CNVM. Reprezentantii institutiei sunt de parere ca „o noua modificare a legii ar genera confuzie in rândurile investitorilor pe piata de capital din România“.


Brokerii si investitorii au pareri impartite


Nu aceeasi opinie o au si reprezentantii societatilor de servicii de investitii financiare, care sustin ca marirea pragului de detinere de la 1 la 5% ar aduce mai multi investitori, inclusiv straini. „Majorarea pragului de detinere nu poate sa aiba decât efecte benefice pentru micii investitori, deoarece va creste pretul actiunilor. Oricum, si in acest moment se poate ajunge la 5% detinere concertata prin firme off-shore. Cumperi câte 1% pe fiecare firma si esti in regula. La firmele off-shore nu se divulga niciodata actionarii, asa ca este foarte greu de dovedit detinerea concertata“, a spus George Ciobanu, director INVEST TRUST.


„Majorarea pragului de detinere de la 1 la 5% poate conduce spre o marire a interesului din partea fondurilor de investitii din tara si din strainatate pentru aceste titluri, structura actionariatului ar fi mult mai usor evidentiata, iar deciziile din cadrul CA ar fi mult mai usor de luat“, a spus, la rândul sau, Leonard Sonei, coordonatorul agentiei locale a INTERCAPITAL INVEST. In schimb, reprezentantii SIF privesc cu retinere initiativa legislativa.


„Majorarea pragului de detinere la 5% ar avea si parti bune, si rele. Bune – pentru ca ar da posibilitatea actionarilor sa se implice in managementul societatii. Rele – pentru ca SIF-urile sunt societati bogate si se pot face abuzuri de tot felul. Ideal ar fi ca toti cei care sunt in conducerea societatii sa fie independenti si sa aiba un contract de mandat. Ar mai fi rau si pentru ca daca mai multe persoane vor ajunge sa aiba câte 5% s-ar putea ajunge la delistarea societatii de la Bursa“, a declarat, la rândul sau, Teodor Buzatu, membru in Consiliul de Administratie al SIF 5 Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS