24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAlocarea cotei de lapte, sub semnul intrebarii

Alocarea cotei de lapte, sub semnul intrebarii

Solicitarile de cote de lapte de la nivel national au depasit cu 25% cota alocata României. Unul dintre motivele care au generat aceasta situatie este si faptul ca unele cereri depuse de producatori au fost completate gresit.


In urma negocierilor cu Uniunea Europeana, România a obtinut o cota de lapte de 3,2 milioane de tone, grasimea de referinta stabilita fiind de 3,9%. Aceasta cota reprezinta cantitatea de lapte pe care producatorii autohtoni – fie ei individuali, microferme sau ferme – o vor putea comercializa la procesatori (aproximativ un milion de tone) sau direct pe piata libera (aproape doua milioane de tone) incepând din acest an. „In urma depunerii formularelor de solicitare a cotelor de lapte, valoarea lor depaseste cu 25% cota alocata României. Astfel, am luat decizia de a reduce cota alocata producatorilor“, a declarat Nicolae-Flaviu Lazin, ministru secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in cadrul unei conferinte de presa organizate la Craiova. Potrivit acestuia, reducerea cotei se va face pentru laptele destinat vânzarii directe si nu pentru cel destinat procesarii, pentru a ajuta astfel la extinderea investitiilor noi in fabricile de prelucrare a laptelui.


„Unele cereri au fost gresit completate“


Inainte de a reduce cota de lapte, Departamentul de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL) Craiova a demarat procesul de verificare si scanare a cererilor pentru cotele de lapte. „In acest moment, a fost demarata actiunea de verificare si scanare a cererilor pentru a vedea care e diferenta reala dintre cota alocata si cea inregistrata prin solicitarea facuta de producatori“, a declarat Cornel Popa, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Potrivit acestuia, in baza de date au fost introduse peste 80% din totalitatea cererilor. „Unele cereri au fost gresit completate, astfel ca e posibil ca diferenta intre cota alocata si cea obtinuta prin solicitari sa fie mai mica“, a spus Popa.


Doljenii au depus peste 22.000 de cereri


Cu toate ca deocamdata reprezentantii DADR Dolj evita sa dea cifre concrete cu privire la valoarea cotei de lapte solicitate de producatorii doljeni, pe 31 octombrie 2006 (ultima zi in care doljenii au putut depune cererile pentru cota de lapte) fusesera depuse aproximativ 22.000 de cereri. „Pâna acum au depuse 21.426 de cereri pentru vânzari directe si 714 pentru livrari la procesatori. Totalul de aproximativ 22.000 de cereri reprezinta cam 90% din exploatatiile zootehnice (potrivit statisticilor) din judet. Acest procent ne situeaza pe primul loc in regiunea Oltenia“, declara Cornel Popa in ultima zi a lui octombrie 2006. La momentul respectiv, erau insa asteptate centralizarile pentru cererile depuse pe 31 octombrie in teritoriu.


„Depasirea cotei de lapte va atrage dupa sine sanctiuni“


Producatorii care nu au depus cereri pentru obtinerea cotei de lapte vor putea primi cota si de acum incolo, insa numai contra cost (cota de lapte poate fi vânduta, inchiriata sau lasata mostenire). „Depasirea sau nerealizarea cotei de lapte va atrage dupa sine sanctiuni“, a spus Cornel Popa. Astfel, daca nu vor reusi sa vânda 100% din cota solicitata, aceasta li se diminueaza corespunzator cu cantitatea nevânduta, iar daca realizeaza sub 70% din cota, o vor pierde integral. „Dupa ce vor primi cota de lapte, producatorii vor fi verificati de inspectorii DACL si cei OARZ (Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie). Ei vor stabili daca acestia au vândut sau nu cantitatea de lapte atribuita prin cota de lapte“, a mai spus Popa.


Laptele de capra si cel de oaie nu au cota


Pentru cantitatile de lapte de capra si de oaie nu au fost impuse cote pentru ca, potrivit specialistilor din domeniu, acestea sunt destul de mici (nu prea se comercializeaza lapte si produse din lapte de capra si oaie).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS