3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScad dobânzile la credite

Scad dobânzile la credite

Daca dobânzile la depozite urmeaza o tendinta ascendenta comparativ cu anii trecuti, dobânda la credite are o tendinta descendenta, fapt ce vine in sprijinul clientilor bancilor.


Aderarea României la Uniunea Europeana va atrage dupa sine o crestere a concurentei in sectorul financiar-bancar. Astfel, dupa promotiile bancare de sarbatori, pentru a atrage si a fideliza cât mai multi clienti, bancile au lansat o serie de oferte tentante care se intind pâna aproape de luna lui martisor. Reducerea la imprumuturi este deja practicata de doua banci. Clientii Raiffeisen Bank, de exemplu, care contracteaza in perioada 15 ianuarie-28 februarie un Credit Flexi (credit de nevoi personale nenominalizate) beneficiaza de o reducere de 3% (pentru cel cu o valoare de 10.000 de euro, pe zece ani), respectiv 1% (pentru cel cu o valoare de 5.000 de euro, pe zece ani).


In perioada 15 ianuarie-28 februarie 2007, Volksbank ofera o dobânda cu aproape trei procente mai mica – in cazul creditului pentru locuinte si Optimus, si cu aproape patru procente in cazul creditului auto. „Dobânzile la credite nu au o tendinta de crestere, ci dimpotriva, una de scadere. Acest lucru se datoreaza concurentei dintre banci, nu atât din cauza celor care au sedii in România, ci din cauza celor din strainatate care nu au sedii aici si pot sa opereze pe piata cu dobânzi mult mai mici“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Potrivit acestora, bancile din România care acorda credite in valuta trebuie sa constituie o rezerva de pâna la 40% din valoarea lor, la Banca Nationala a României.


„Craiovenii trebuie sa ia in calcul toate costurile aferente rambursarii creditului“


Bancile care nu au sediu in România sunt scutite de constituirea acestei rezerve, astfel ca pot practica dobânzi mult mai mici. „Cei care sunt tentati sa contracteze astfel de credite trebuie sa aiba in vedere faptul ca atunci când platesc ratele lunare apar si comisioanele de transfer, comisioane neprevazute in contract (in contract sunt prevazute comisioanele strict legate de credit)“, au adaugat surse din Raiffeisen Bank Craiova, potrivit carora comisioanele de plata externa sunt destul de mari, mai ales pentru sumele mici, si pot astfel duce la costuri totale asemanatoare cu cele legate de creditele acordate de bancile cu sedii in România. „Craiovenii trebuie sa ia in calcul toate costurile aferente rambursarii creditului, nu sa fie orbiti de dorinta de a lua credite mult mai mari“, au declarat surse din Raiffeisen. De altfel, afirmatia este valabila si in cazul creditelor contractate de la bancile din tara. „Chiar daca, in cazul unor banci, dobânda de reclama e foarte mica, trebuie avute in considerare costurile finale ale creditului“, au afirmat surse autorizate din BRD Craiova. Potrivit acestora, pentru a imprumuta o suma cât mai mare, unele banci din piata au extins deja perioada de creditare.


In ce moneda ne imprumutam?


Potrivit bancherilor, având in vedere stabilizarea leului in raport cu valuta, persoanele care intentioneaza sa se orienteze catre un depozit ar trebui sa aleaga unul in lei. „Pentru economisire, ar trebui sa mearga pe depozitele in lei, pentru ca daca se stabilizeaza leul dobânda este mai buna. Daca vor sa se imprumute ar trebui sa apeleze la un credit in moneda in care sunt remunerati, pentru ca nu se stie evolutia in timp a cursului valutar“, au declarat surse din Raiffeisen Bank Craiova. Potrivit acestora, majoritatea craiovenilor isi asuma insa riscul si se imprumuta in valuta, explicatia fiind data de faptul ca atunci când li se face scoringul se incadreaza la o suma mai mare. „80% dintre craioveni se orienteaza catre creditele in euro pentru ca au o dobânda mai mica si pentru ca in ultimul timp valoarea sa a tot scazut“, au declarat surse autorizate din BRD Craiova.


De ce sunt mai mari dobânzile la creditele in lei?


Diferenta mare dintre dobânda in lei si cea in euro se datoreaza faptului ca bancile calculeaza dobânda in functie de anumiti indici. „Bancile urmeaza ca modalitate de calcul al dobânzii BUBOR (rata medie a dobânzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara, comunicata de BNR), EURIBOR (rata dobânzii Euro-denominate, practicata in relatiile interbancare de catre marile banci pentru imprumuturile Euro-denominate – este publicata de Banca Centrala Europeana) si LIBOR (termen generic pentru media ratelor dobânzii pe care marile banci internationale si le aplica reciproc, pentru a imprumuta diverse monede), la care adauga o anumita marja“, au spus surse oficiale din Raiffeisen Bank. Astfel, daca valoarea acestora creste, creste si dobânda la credite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS