20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât ne costa vânzarea imobilului

Cât ne costa vânzarea imobilului

Pe lânga o amortire a pietei imobiliare, datorata in mare masura si sarbatorilor de iarna, aderarea României la Uniunea Europeana a venit cu o serie de schimbari si in domeniul taxelor si impozitelor percepute de stat. Potrivit notarilor, noile impozite ii determina insa pe craioveni sa declare valoarea reala a tranzactiei.


Incepând cu 1 ianuarie, criteriul de diferentiere ramâne tot perioada de detinere de trei ani, cu specificatia ca, daca inainte plateau impozit a carui valoare era echivalenta cu un anumit procent din profit, acum este echivalenta cu un procent din valoarea tranzactiei. Acesta este unul din motivele pentru care, spun specialistii craioveni, e posibil ca preturile practicate de proprietari la vânzarea de locuinte sa cunoasca la inceputul acestui an o crestere moderata. „Parerea mea e ca va fi inregistrata o crestere de pret si din cauza modului de impozitare conform noului Cod Fiscal. Am clienti care spuneau in 2006 ca din 2007 vor adauga la preturile practicate atunci si valoarea impozitului ce trebuie platit“, a declarat Teodor Popescu, directorul unei agentii imobiliare din Craiova.


Cote diferentiate de impozit pe veniturile din tranzactii imobiliare


Revenind la taxele ce trebuie platite de o persoana ce vrea sa-si vânda apartamentul, potrivit noului Cod Fiscal, incepând din aceasta luna, craiovenii, persoane fizice, sunt nevoiti sa plateasca doua cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, atât in functie de valoarea proprietatii, cât si de intervalul in care este detinut imobilul. In cazul proprietatilor – constructii si terenuri – instrainate in mai putin de trei ani de la dobândire, vânzatorul va plati statului un impozit echivalent cu 3% din valoarea tranzactiei, daca pretul casei este mai mic de 200.000 de lei. Pentru un pret mai mare, impozitul va fi de 3% din 200.000 de lei (adica o suma fixa de 6.000 de lei), plus o cota de doua procente din ceea ce depaseste aceasta suma.


Statul primeste mai putin pentru locuintele mai vechi


In cazul in care craiovenii instraineaza un imobil pe care il au in posesie de mai mult de trei ani, mecanismul de impozitare ramâne acelasi ca si in cazul precedent, insa cota de impunere este diminuata. Pentru un imobil a carui valoare de vânzare este mai mica de 200.000 de lei, craiovenii platesc 2% din acest cost, iar pentru cele ce depasesc pragul de 200.000 de lei, platesc o taxa fixa de 4.000 de lei plus 1% din valoarea ce trece de aceasta suma.


Proprietarii care primesc imobilele ca donatii sau mosteniri sunt scutiti de la plata impozitului daca succesiunea este finalizata in termen de doi ani, dupa aceasta perioada fiind datorat un impozit de 1%.


„Acum valoarea impozitului este mai mica“


In 2006, craiovenii care au vândut o locuinta pe care au cumparat-o in urma cu mai putin de trei ani si au obtinut un pret mai mare decât cel platit in urma tranzactiei au fost nevoiti, potrivit legii, sa achite un impozit de 16% din valoarea profitului. „Parerea mea e ca noul mod de impozitare ii va determina pe craioveni sa declare adevarata valoare a imobilelor tranzactionate pentru ca acum valoarea impozitului este mai mica“, a declarat Cosmin Sandu, notar public.


Potrivit acestuia, in cazul unui imobil cu un profit de 90.000 de lei in trei ani, vânzatorul platea un impozit de 14.400 de lei. Potrivit noii legislatii, in cazul unui imobil vândut cu 190.000 de lei, impozitul este de câteva ori mai mic – 5.700 de lei, daca este vândut in mai putin de trei ani de la cumparare, respectiv 3.800 de lei daca este vândut la mai mult de trei ani dupa cumparare.


Cât primeste statul la vinderea unui imobil


• Impozitul la vânzarea unui imobil detinut de mai putin de trei ani:


Valoare tranzactie: 140.000 de lei


Valoare impozit: 3% x 140.000 = 4.200 de lei


Valoare tranzactie: 230.000 de lei


Valoare impozit: 6.000 + 2% x 20.000 = 6.600 de lei


• Impozitul la vânzarea unui imobil detinut mai mult de trei ani:


Valoarea tranzactiei: 140.000 de lei


Valoarea impozitului: 2% x 140.000 = 2.800 de lei


Valoarea tranzactiei: 230.000 de lei


Valoarea impozitului: 4.000 + 1% x 30.000 = 4.300 de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS